:

Hur bokför man programvara?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man programvara?
  2. Hur bokför man en betalning?
  3. Hur bokför man en såld faktura?
  4. Hur bokförs bankgiro?
  5. Vad är belånade kundfordringar?
  6. Hur bokföra Limitavgift?

Hur bokför man programvara?

Utgifter för programvara bokförs i kontogrupp 10, i kontogrupp 14 eller i kontogrupp 54. En tillgång skall redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla redovisningsenheten om tillgången har en utgift eller ett värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Hur bokför man en betalning?

En redovisningsenhet som bokför enligt kontantmetoden bokför inbetalningar från kunder avseende kundfakturor genom att debetera ett konto för likvida medel, kreditera ett konto för utgående moms och kreditera ett konto för intäkter. I baskontoplanen bokförs inbetalningar i kontogrupp 19.

Hur bokför man en såld faktura?

Kostnader för fakturaköp klassificeras i de flesta fall som övriga externa kostnader, och bokförs i kontogrupp 60 – övriga försäljningskostnader. Om du använder kontantmetoden ska utgifterna förknippade med ett fakturaköp bokföras när leverantörsfakturan har betalats, eller när redovisning från köparen sker.

Hur bokförs bankgiro?

1920 är vanligt för plusgiro och 1930 för bankkonto/företagskonto men det är fritt att bestämma vilket bokföringskonto som ska motsvara vilket fysiskt konto (du bör dock använda något i 19-serien). Bankgiro är oftast något du kopplar mot ett konto så att kunder kan utföra betalning den vägen.

Vad är belånade kundfordringar?

En särskild form av finansiering är att belåna kundfordringarna. Kundfordringarna används så som säkerhet för en slags checkräkningskredit. Fordringarna finns kvar i balansräkning och totalbeloppet (redovisat värde) av de kundfordringar som belånats anges i not som en ställd pant.

Hur bokföra Limitavgift?

På checkkrediten betalas en fast årlig avgift (limitavgift), som normalt uppgår till 1–2 procent av det beviljade kreditbeloppet (limitbeloppet). På det belopp som företaget faktiskt utnyttjar betalas en överenskommen (fast eller rörlig) ränta.