:

Hur bokför man förlikning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man förlikning?
  2. Hur bokför man Försäkringskostnad?
  3. Är lämnade skadestånd avdragsgillt?
  4. Hur bokföra Ackordsförlust?
  5. Hur bokföra erhållet skadestånd?
  6. Är vite avdragsgillt?

Hur bokför man förlikning?

Förlikningen borde väl innebära att ni kommit överens om att du får någonting mot att skulden i övrigt stryks. I så fall bokför du det du fått som betalning på skulden, och sedan resten som en kundförlust. Momsen bör du kunna återvinna på resterande belopp. Förutsättningen är då att fordran finns i din balansräkning.

Hur bokför man Försäkringskostnad?

Kostnader för premier till en företagsförsäkring klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som kostnader för företagsförsäkring i kontogrupp 63.

Är lämnade skadestånd avdragsgillt?

Skadestånd som företaget måste betala på grund av något som har med näringsverksamheten att göra är avdragsgillt. Företaget får dra av skadestånd på grund av olyckshändelse som företaget varit ansvarigt för, om olyckshändelsen varit en normal risk i verksamheten.

Hur bokföra Ackordsförlust?

En gäldenär som har ingått avtal om ackord med en borgenär skall reducera sin skuld till borgenären genom att debetera ett skuldkonto och redovisa en ackordsvinst genom att kreditera ett intäktskonto. Man brukar bokföra ackordsvinster i kontogrupp 39 och ackordsförluster i kontogrupp 63.

Hur bokföra erhållet skadestånd?

Löpande bokföring Avdragsgilla skadestånd kan debiteras konto 6341 Lämnade skadestånd, avdragsgilla och icke avdragsgilla skadestånd kan debiteras konto 6342 Lämnade skadestånd, ej avdragsgilla. Erhållna skadestånd krediteras konto 3992 Erhållna skadestånd.

Är vite avdragsgillt?

Vitesbelopp är inte skattemässigt avdragsgilla.