:

Hur gör man Blåsträning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man Blåsträning?
  2. Hur mycket rymmer urinblåsan på en vuxen man?
  3. Varför görs Blåsträning?
  4. Hur gör du en Blåssköljning?
  5. Varför gör vi Blåssköljningar?
  6. Hur mycket Resturin kan man ha?
  7. Hur länge kan man klara sig utan att kissa?
  8. Varför får man kad?

Hur gör man Blåsträning?

Pröva att knipa med bäckenbotten eller slappna av. Sätt dig ner eller lägg dig en stund eller prova att stå på tå. Genom att hålla dig ”tänjer” du ut urinblåsan till normalare storlek, varenda minut är värdefull! Förläng intervallen successivt och sätt som mål att kissa 7–8 gånger per dygn.

Hur mycket rymmer urinblåsan på en vuxen man?

Urinblåsan kan töjas ut Urinblåsans storlek varierar beroende på hur fylld den är. Blåsan rymmer 3-4 deciliter, men den kan också töjas ut kraftigt. I urinblåsan samlas urinen innan du kissar ut den.

Varför görs Blåsträning?

Blåsträningen går ut på att du ska försöka hålla dig och inte kissa för säkerhets skull. Du har kanske som vana att kissa ofta för att undvika läckage eller slippa känslan att vara kissnödig. Men att kissa ofta kan påverka urinblåsans reflexsystem och göra det svårare för blåsan att tömmas.

Hur gör du en Blåssköljning?

Fyll en steril skål med steril natriumklorid och dra upp i spolsprutan. Spruta försiktigt in 10-20 mL och kontrollera att sköljvätskan går att föra in och att den lätt rinner ut. Fyll urinblåsan med 60-100 mL. Fyllnaden ska inte orsaka smärta.

Varför gör vi Blåssköljningar?

Blåssköljning görs för att rengöra urinblåsan. Det ska endast göras om patienten har grumlig och tjockflytande urin, stopp eller hematuri (blod i urinen).

Hur mycket Resturin kan man ha?

Är det mindre än 200 ml kvar efter att du kissat behövs inga ytterligare kontroller. Skulle blåstömningen inte vara helt tillfredsställande börjar vi med att göra en ny kontroll efter några timmar. Om det fortfarande är svårt att tömma blåsan kan du behöva ha en kateter under kortare tid.

Hur länge kan man klara sig utan att kissa?

Du börjar med att hålla dig lite längre än annars, till exempel en halvtimme. Till slut kan du klara dig utan att gå och kissa i flera timmar. Du kan få hjälp att lägga upp träningen av en så kallad uroterapeut, en urolog eller en gynekolog. Fråga din läkare om remiss.

Varför får man kad?

Om du inte kan kissa själv kan du behöva en kateter. Det är en tunn mjuk slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på urin. En kateter kan behövas om du till exempel ska opereras eller har prostataförstoring. Vissa katetrar används bara när blåsan ska tömmas och tas sedan bort.