:

Hur bokför man pensionsförsäkring?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man pensionsförsäkring?
  2. Hur bokför jag tjänstepension?
  3. Hur bokför man TGL?
  4. Hur ska du tjäna in till din pension?
  5. Hur kan man bokföra tjänstepension?
  6. Vad är ett långsiktigt sparande till pension?
  7. Hur mycket får delägaren betala för pensionsförsäkringen?

Hur bokför man pensionsförsäkring?

En kostnad för premier till pensionsförsäkringar som avser anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 74. En betalning för premier till pensionsförsäkringar som avser delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag bokförs som ett eget uttag i kontogrupp 20.

Hur bokför jag tjänstepension?

När du betalar en faktura för anställds tjänstepension (pensionsförsäkring) så kan du använda bokföringsmallen Pensionsförsäkring. I denna bokning så registreras en särskild löneskatt på konto 2514 (kredit).

Hur bokför man TGL?

En kostnad för en skattefri förmån av livförsäkringar bokförs normalt i kontogrupp 75 för anställda och i kontogrupp 63 för delägare som inte är anställda. En kostnad för en skattepliktig förmån av livförsäkringar bokförs normalt i kontogrupp 75 för anställda och i kontogrupp 69 för delägare som inte är anställda.

Hur ska du tjäna in till din pension?

  • Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön eller överskott samt betala in avgifter och skatter. Du behöver också kompensera den uteblivna tjänstepensionen genom ett eget sparande.

Hur kan man bokföra tjänstepension?

  • Bokföra tjänstepension. När du betalar en faktura för anställds tjänstepension (pensionsförsäkring) så kan du använda bokföringsmallen "Pensionsförsäkring". I denna bokning så registreras en särskild löneskatt på konto 2514 (kredit). Särskild löneskatt på pensionskostnader.

Vad är ett långsiktigt sparande till pension?

  • Eget sparande till pension. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Sparar du 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension. Se hela din pension och gör en pensionsprognos.

Hur mycket får delägaren betala för pensionsförsäkringen?

  • Delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag får skattemässigt göra avdrag för pensionskostnader med 35 % av inkomsten under inkomståret eller det föregående inkomståret men maximalt med 10 prisbasbelopp (år ). Detta under förutsättning att delägaren själv äger pensionsförsäkringen.