:

Hur påverkar försäljning av inventarier resultatet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar försäljning av inventarier resultatet?
  2. Hur bokför man installation?
  3. Vad betyder utrangering inventarier?
  4. Måste man skriva av inventarier?
  5. Hur bokförs inventarier och verktyg?
  6. Vad är inventarier och verktyg?
  7. Hur får man bort den sålda inventarien från balansräkningen?

Hur påverkar försäljning av inventarier resultatet?

Intäkten vid försäljning av inventarier räknas som intäkt av näringsverksamhet. Vinst eller förlust vid avyttring av inventarier som anskaffats före beskattningsåret påverkar det skattemässiga resultatet indirekt genom att avskrivningsunderlaget reduceras med ett belopp motsvarande intäkten.

Hur bokför man installation?

Ett företag installerar bredband (fiber) i sin näringsfastighet. Installationskostnaden är 12 000 kr, och bokförs på konto [1231], Installationer. Dessutom har företaget betalat månadsavgiften för bredbandsabonnemanget med 300 kr [6230]. Ingående momsen [2640] bokas upp med 3 075 kr.

Vad betyder utrangering inventarier?

När en anläggningstillgång inte längre finns kvar hos Mittuniversitetet behöver den plockas bort ur anläggningsregistret. Det kallas att den utrangeras.

Måste man skriva av inventarier?

Företaget ska skriva av inventarierna över dess nyttjandeperiod (den period företaget har för avsikt att använda tillgången, dvs den period som tillgångens anskaffningsvärde kommer att fördelas ut över), inte mer och inte mindre.

Hur bokförs inventarier och verktyg?

  • av inventarier och verktyg bokförs genom att ett konto i kontogrupp 12 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 77 debeteras. En uppskrivning av inventarier och verktyg bokförs genom att ett konto i kontogrupp 12 debeteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 20 krediteras.

Vad är inventarier och verktyg?

  • Bokföra inventarier och verktyg (bokföring med exempel) Inventarier och verktyg är materiella anläggningstillgångar som en redovisningsenhet har anskaffat för att bruka stadigvarande i mer än ett år till ändamål för rörelseverksamheten. Tillgångar är enligt IFRS resurser som kontrolleras av en redovisningsenhet till

Hur får man bort den sålda inventarien från balansräkningen?

  • Den sålda inventarien skall bokas bort ur balansräkningen. Det gör man genom att kreditera till exempel 1210 ”Maskiner och andra tekniska anläggningar” med inventariens anskaffningskostnad och debitera konto 1219 ”Ackumulerade avskrivningar på maskiner och andra tekniska anläggningar” med inventariens ackumulerade avskrivningar.