:

Hur förkortas lag om ekonomiska föreningar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur förkortas lag om ekonomiska föreningar?
  2. Hur beskattas utdelning från ekonomisk förening?
  3. Vad är en större förening?
  4. Måste en ekonomisk förening ha en kassör?
  5. Måste en verkställande direktör alltid utses i en ekonomisk förening?

Hur förkortas lag om ekonomiska föreningar?

Även EFL innehåller några bestämmelser som gör att styrelseledamöter m. fl. i vissa situationer kan bli personligen ansvariga för föreningens skulder.

Hur beskattas utdelning från ekonomisk förening?

När en förening överlåter en tillgång eller tjänst till en medlem till underpris ska föreningen uttagsbeskattas för skillnaden mellan marknadspriset och försäljningspriset. Föreningen får i det här fallet inget avdrag eftersom underpriset anses som utdelning och utdelning inte är avdragsgill.

Vad är en större förening?

Med större företag menas bland annat ekonomiska föreningar som uppfyller minst två av de följande kriterierna två år i rad (samma kriterier): Medelantalet anställda har under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren uppgått till mer än 50.

Måste en ekonomisk förening ha en kassör?

Det finns alltså inget krav på att en ideell förening ska utse en kassör, men om det framgår av stadgarna att en sådan ska utses, kan det finnas anledning att antingen ändra i stadgarna vid årsstämman eller annars besluta om att göra avsteg från stadgarna i ett beslut fattat enligt den ordning som anges i stadgarna.

Måste en verkställande direktör alltid utses i en ekonomisk förening?

I ekonomiska föreningar kan styrelsen utse en verkställande direktör. Föreningen kan också utse en eller flera vice verkställande direktörer. Den vice verkställande direktören är suppleant för den verkställande direktören. Den verkställande direktören måste ha avsikt att delta i föreningens verksamhet.