:

Hur bokför man transport?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man transport?
  2. Vilket konto för frakt?
  3. Hur bokföra tullavgifter?
  4. Vilket konto för Porto?
  5. Är frakt momsfritt?
  6. Hur bokföra tulldeklaration?

Hur bokför man transport?

Kostnader för frakt, transport och försäkring som uppstår hos en säljare vid leverans av varor till en köpare klassificeras normalt som frakter och transporter i kontogrupp 57, i kostnadsslaget övriga externa kostnader.

Vilket konto för frakt?

Utgifter för frakt och transporter, tull- och spedition, importavgifter samt paketporto vid postfrakt kan debiteras ett lämpligt konto i kontogrupp 57 eller i kontoklass 4 (om frakt ses som en direkt kostnad).

Hur bokföra tullavgifter?

Om du får en faktura med tull- eller fraktkostnad bokförs fraktkostnad på konto 5710 med momsbelopp på konto 2641 och tullkostnad på konto 5720 med eventuell moms på konto 2641 om det finns någon annars ändrar du momskoden till ingen moms.

Vilket konto för Porto?

Kostnader för frimärken, porto och postpaket klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som kostnader för postbefordran i kontogrupp 62.

Är frakt momsfritt?

Svar: Nej, det är momssatsen på den vara som säljs som avgör vilken momssats som ska användas för frakten (och andra tilläggskostnader). Vid försäljning av böcker ska du alltså lägga på 6% moms på den fraktavgift du tar ut.

Hur bokföra tulldeklaration?

tulldeklarationen hittar du information om hur stort belopp som köpts in för respektive momssats. Varorna som köpts in i detta exempel har en 25 %-ig momssats och bokförs därför på konto 2615 med momskod, UI25. Genom att använda denna momskod kommer beloppet att redovisas i ruta 60 på momsdeklarationen.