:

Kan man dela ut överkursfond?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dela ut överkursfond?
  2. Hur bokför man courtage?
  3. Kan man dela ut reservfonden?
  4. Hur bokför man utdelning till aktieägare?
  5. Hur bokför man en avräkningsnota?

Kan man dela ut överkursfond?

Minska överkursfonden Överkursfonden är fritt eget kapital för svenska aktiebolag. Utbetalningar på grund av att överkursfonden minskats ska därför behandlas som vinstutdelning (prop. 2005/06:39 s. 55).

Hur bokför man courtage?

Placeringar i aktier skall initialt alltid värderas och bokföras till sitt anskaffningsvärde. Anskaffningsvärdet för aktier utgörs av de utgifter som krävs och som kan hänföras till förvärvet av innehavet inklusive courtage.

Kan man dela ut reservfonden?

Reservfond är i svenska företag en balansräkningspost som räknas till bundet eget kapital och endast får användas till vissa ändamål. ... Syftet med reservfonden är att skydda företagets borgenärer genom att företaget inte kan dela ut hela vinsten till ägarna.

Hur bokför man utdelning till aktieägare?

Svar: När beslut om vinstdispositionen har fattats på årsstämman ska den beslutade vinstutdelningen bokas om från konto 2098 "Vinst eller förlust från föregående år" till konto 2898 "Outtagen vinstutdelning". Resterande del av vinsten bokas om från konto 2098 till konto 2091 "Balanserad vinst eller förlust".

Hur bokför man en avräkningsnota?

Efter att du har fått avräkningsnota eller annat underlag från Klarna mm så bokför du det så här: Avgiften som Klarna mm tar ut ska bokföras på konto 6064 - Factoringavgifter. När det gäller Klarna så är det dessutom moms på denna avgift så glöm inte att registrera den på konto 2640 för ingående moms.