:

Hur bokföra ackumulerade avskrivningar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokföra ackumulerade avskrivningar?
  2. Hur bokför jag inventarier?
  3. När bokföra avskrivningar?
  4. Hur bokför avskrivningar?
  5. Vad gäller vid avskrivningar?

Hur bokföra ackumulerade avskrivningar?

Bokföra avskrivningar av inventarier När avskrivningen genomförs, vilket i regel ska göras i den löpande bokföringen varje månad, krediteras tillgångskontot för ackumulerade avskrivningar (värdet på dina tillgångar minskar) med ett kostnadskonto i kontoklass 78 som motkonto i debet (dina kostnader ökar).

Hur bokför jag inventarier?

Inköp och försäljningar av inventarier och verktyg bokförs i kontogrupp 12. En vinst vid försäljning av inventarier och verktyg bokförs i kontogrupp 39 och en förlust vid försäljning av inventarier och verktyg bokförs i kontogrupp 79.

När bokföra avskrivningar?

Avskrivningar görs enbart på anläggningstillgångar som har en begränsad ekonomisk livslängd, tillgångar med en obegränsad ekonomisk livslängd skrivs inte av men kan därmed skrivas ned.

Hur bokför avskrivningar?

En planenlig avskrivning på en anläggningstillgång bokförs som en reducering av värdet för en anläggningstillgång i kontogrupp 10 till 12 och som en kostnad i kontogrupp 78. En skattemässig över- eller underavskrivning bokförs som en obeskattad reserv i kontogrupp 21 och som en bokslutsdisposition i kontogrupp 88.

Vad gäller vid avskrivningar?

Huvudregel för räkenskapsenlig avskrivning Enligt huvudregeln får du dra av högst 30 procent av inventariernas bokförda värde vid årets början (= förra årets utgående värde). Du ska lägga till värdet av de inventarier som du skaffat under året som fortfarande finns kvar vid årets slut.