:

Hur bokför jag pensionskostnader?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför jag pensionskostnader?
  2. Hur bokför man ålderspension?
  3. Hur bokför man Direktpension?
  4. Hur bokför man fora?
  5. Hur bokför man Collectum?
  6. Hur bokför jag kapitalförsäkring?
  7. Hur bokför man avkastningsskatt?
  8. Är tjänstepension avdragsgillt?

Hur bokför jag pensionskostnader?

Pensionskostnader för anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 74. Den särskilda löneskatten på pensionskostnader avseende anställda bokförs som en skatteskuld i kontogrupp 25 och som en personalkostnad i kontogrupp 75.

Hur bokför man ålderspension?

En avsättning till pensioner för anställda som görs i balansräkningen redovisas som en avsättning i kontogrupp 22. Pensionskostnader för anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 74. Den särskilda löneskatten och avkastningsskatten bokförs i kontogrupp 75 avseende pension till anställda.

Hur bokför man Direktpension?

Utfästelsen för direktpension ska redovisas som en avsättning. När företaget har ett pensionsåtagande som uteslutande är beroende av värdet på en tillgång som företaget äger, ska företaget redovisa en avsättning som tas upp till tillgångens redovisade värde.

Hur bokför man fora?

Under året bokförs de löpande betalningarna av preliminära premier till Fora på konto 7571. Dessa betalda premier är avdragsgilla i deklarationen. Den del av premierna som avser pensionsförsäkringspremier ska ingå i underlaget för särskild löneskatt.

Hur bokför man Collectum?

Erlagda avgifter till Alecta/Collectum debiteras normalt konto 7410 Pensionsförsäkringspremier. Arbetsgivaren ska betala särskild löneskatt på ITP- och ITPK-premierna, särskild löneskatt på pensionskostnader. Mer information om vad som ingår i löneskatteunderlaget kan hämtas på Alectas och Collectums webbplatser.

Hur bokför jag kapitalförsäkring?

Insättningar, uttag och omvärderingar avseende en kapitalförsäkring bokförs i kontogrupp 13 om innehavet har klassificerats som en finansiell anläggningstillgång och i kontogrupp 18 om innehavet har klassificerats som en kortfristig placering.

Hur bokför man avkastningsskatt?

Den beräknade avkastningsskatten på avsatta pensionsmedel och utländska pensionsförsäkringar avseende anställda bokförs som en skatteskuld i kontogrupp 25 och som en personalkostnad i kontogrupp 75.

Är tjänstepension avdragsgillt?

Enligt inkomstskattelagen får en arbetsgivare göra avdrag för de anställdas tjänstepensioner. Avdrag för löpande tjänstepensionskostnader görs enligt huvudregeln. I undantagsfall kan en arbetsgivare söka avdrag för pensionskostnader enligt kompletteringsregeln.