:

Hur bokföra inköp av traktor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokföra inköp av traktor?
  2. Hur bokför jag inventarie?
  3. Hur bokför man utrangering av inventarier?
  4. Hur bokför man avskrivningar på inventarier?
  5. Hur bokför man ackumulerade avskrivningar?

Hur bokföra inköp av traktor?

Tänk på att det inte är moms på amortering och ränta. Bokför sen inköp av traktorn som debit 1245(tillgångskonto) och moms 2641 keditera 1930 om du har betalt med affärskontot. eller om du har betalt kontant 1910(kassa). Bränsle till traktorn debiterar du 53 och krediterar 19.

Hur bokför jag inventarie?

En vinst vid försäljning av inventarier och verktyg bokförs i kontogrupp 39 och en förlust vid försäljning av inventarier och verktyg bokförs i kontogrupp 79. En avskrivning av inventarier och verktyg bokförs genom att ett konto i kontogrupp 12 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 78 debeteras.

Hur bokför man utrangering av inventarier?

Värdeminskningen bokförs på bokföringsunderlag från anläggningsregistret när planenlig avskrivning görs. När ett inventarium säljs eller utrangeras bokas de ackumulerade avskrivningarna bort via bokföringsunderlag från anläggningsregistret samtidigt som anskaffningsvärdet bokas bort.

Hur bokför man avskrivningar på inventarier?

Värdeminskningskontot finns, precis som tillgångskontot, bland balanskontona. Här bokförs avskrivningar (värdeminskningar) som gjorts på inventarien i kredit. På så sätt kan man genom att se på saldot på 12 tillsammans alltid se redovisat värde på de anläggningstillgångar som finns i företaget.

Hur bokför man ackumulerade avskrivningar?

Bokföra avskrivningar av inventarier När avskrivningen genomförs, vilket i regel ska göras i den löpande bokföringen varje månad, krediteras tillgångskontot för ackumulerade avskrivningar (värdet på dina tillgångar minskar) med ett kostnadskonto i kontoklass 78 som motkonto i debet (dina kostnader ökar).