:

Hur bokföra återbetalning av lån?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokföra återbetalning av lån?
  2. Hur bokföra egen insättning aktiebolag?
  3. Hur bokföra uppläggningsavgift lån?
  4. Kan man låna pengar till aktiebolag?
  5. Hur bokförs uppläggningsavgift?
  6. Hur ska man bokföra egen insättning?
  7. Vad är ett lån från aktieägare?
  8. Hur kan ett eget uttag göras i ett aktiebolag?
  9. Vad skall man bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13?
  10. Vad är egen insättning i ett aktiebolag?

Hur bokföra återbetalning av lån?

Man brukar bokföra amortering i kontogrupp 23 eller kontogrupp 24 och räntekostnader i kontogrupp 84. En amortering skall bokföras i balansräkningen när en verklig avbetalning av skulden har gjorts och ränteutgiften skall bokföras i resultaträkningen när räntebetalningen sker.

Hur bokföra egen insättning aktiebolag?

Löpande egna insättningar bokförs normalt i kontogrupp 28 när det gäller aktieägare och medlemmar i ekonomiska föreningar och i kontogrupp 20 när det gäller enskilda näringsidkare, delägare i handelsbolag och delägare i kommanditbolag.

Hur bokföra uppläggningsavgift lån?

Bankerna debiterar ofta en uppläggningsavgift då företaget beviljas ett banklån, en checkkredit, ett byggnadskreditiv eller liknande krediter. Uppläggningsavgiften bokförs på samma sätt som andra liknande avgifter för finansiella tjänster, avgifter.

Kan man låna pengar till aktiebolag?

Om du äger ett AB kan det som huvudregel inte låna ut till ett annat AB som du äger enligt låneförbudet i aktiebolagslagen. Låneförbudet har som syfte att skydda bolags kreditvärdighet och förhindra viss skatteplanering.

Hur bokförs uppläggningsavgift?

Bankerna debiterar ofta en uppläggningsavgift då företaget beviljas ett banklån, en checkkredit, ett byggnadskreditiv eller liknande krediter. Uppläggningsavgiften bokförs på samma sätt som andra liknande avgifter för finansiella tjänster, avgifter.

Hur ska man bokföra egen insättning?

Har du satt in pengar i din enskilda firma kan du använda mallen Egen insättning. Då krediteras konto 2018 och det betalkonto du väljer (till exempel 1930 - Företagskonto) debiteras. Skulle du ta ut pengar från bolaget så kan detta bokföras med mallen Egen insättning, återbetalning.

Vad är ett lån från aktieägare?

  • Ett lån från aktieägare är en skuld om det är sannolikt att ekonomiska fördelar kommer att flöda ut från redovisningsenheten. Ett lån från aktieägare klassificeras som en långfristig skuld eller en kortfristig skuld beroende på om skulden avser att vara långfristig (>1 år) eller kortfristig (<1 år). I baskontoplanen bokförs

Hur kan ett eget uttag göras i ett aktiebolag?

  • Ett eget uttag i ett aktiebolag kan exempelvis göras genom utdelning, återbetalning av aktieägartillskott, koncernbidrag eller genom återbetalning av lån från aktieägare. I en ekonomisk förening kan ett eget uttag göras genom utdelning, återbetalning av medlemsinsats eller genom återbetalning av lån från medlemmar.

Vad skall man bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13?

  • Lämnade aktieägartillskott skall bokföras som en ökning av det bokförda värdet för andelarna i det ägda aktiebolaget. Erhållna aktieägartillskott skall bokföras mot det egna kapitalet i ett aktiebolag. Man brukar bokföra lämnade aktieägartillskott i kontogrupp 13 och erhållna aktieägartillskott i kontogrupp 20.

Vad är egen insättning i ett aktiebolag?

  • Egna insättningar är kapitaltillskott, tillskott av egendom och tillskott för utgifter som görs av ägare eller medlemmar till ett företag eller en förening. En egen insättning i ett aktiebolag kan exempelvis göras genom nyemission av aktier, aktieägartillskott, koncernbidrag eller genom lån från aktieägare.