:

Hur funkar en magnetröntgen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur funkar en magnetröntgen?
  2. Hur får man svar på magnetröntgen?
  3. Hur går magnetröntgen av prostatan till?
  4. Kan man göra magnetröntgen med tandställning?
  5. Vad kan man se på en magnetröntgen?
  6. Kan man se nerver på magnetröntgen?
  7. Hur lång tid tar det att få svar på magnetröntgen?
  8. Får man svar på röntgen direkt?
  9. Hur lång tid tar MR prostata?
  10. Hur går det till vävnadsprov på prostatan?

Hur funkar en magnetröntgen?

I kroppen har vi väteatomer, dessa atomers kärna har en positiv laddning och de snurrar runt sin egen axel, vilket ger upphov till ett magnetiskt moment. När patienten sedan förs in i MRT maskinens magnetfält kommer dessa väteatomer ställa in sig mot detta nya magnetiska fält så att det skapas jämvikt.

Hur får man svar på magnetröntgen?

Svaret på undersökningen får du av din läkare, (den läkare som har skrivit remissen). Din läkare har i regel undersökningssvaret inom 2 -4 arbetsdagar från undersökningstillfället. Röntgenläkaren kan i vissa fall föreslå en komplettering för att säkerställa en diagnos, i de fallen kan svaret dröja något.

Hur går magnetröntgen av prostatan till?

Vid MR Prostata används avancerad datateknik tillsammans med magnetfält och radiovågor i en magnetkamera. Resultatet blir en mycket detaljrik bild av det område i kroppen som ska studeras. Vi levererar alltid resultatet av MR Prostata i ett digitalt läkarsamtal.

Kan man göra magnetröntgen med tandställning?

Tandimplantat och tandställningar kan ge bild-störningar vid avbildning av hjärnan eller ansiktet vilket ibland kan försvåra bildtolkningen men du som har dessa kan fortfarande undersökas med magnetkamera. Alla lösa metallföremål du har på/med dig lämnar du utanför undersökningsrummet.

Vad kan man se på en magnetröntgen?

En magnetkamera kan avbilda nästan alla organ i kroppen. Det är vanligast att hjärnan, ryggen och de stora lederna undersöks. Mag-tarmkanalen, bäckenet, olika blodkärl, hjärtat och bröstet kan också undersökas.

Kan man se nerver på magnetröntgen?

Undersökning av kroppens mjukdelar Ofta används en magnetkameraundersökning när skador i muskler, senor, ligament, korsband, nervbanor, kärlsystem och körtlar ska undersökas. En MR-undersökning kan med fördel ersätta en skelettröntgen vid undersökning av kroppens mjukdelar.

Hur lång tid tar det att få svar på magnetröntgen?

För att få utföra en röntgen- eller MR-undersökning hos oss krävs remiss från din läkare. Våra väntetider ligger på 0-6 veckor beroende på frågeställning. Svaret på din undersökning finns sedan hos din läkare inom 1 vecka.

Får man svar på röntgen direkt?

Svaret på undersökningen går till den läkare som beställde den. Du får sedan veta resultatet vid ett läkarbesök, per post eller per telefon. Du brukar också kunna läsa svaret i din journal på nätet. När du får remissen kan du komma överens med läkaren om på vilket sätt du ska få svaret.

Hur lång tid tar MR prostata?

Undersökningen gör inte ont och brukar ta mellan 15 och 45 minuter. Till skillnad från till exempel undersökningar med datortomografi används ingen röntgenstrålning.

Hur går det till vävnadsprov på prostatan?

Prostatan är en körtel som ligger runt om urinrörets övre del direkt under urinblåsan. Ett vävnadsprov av prostata, så kallad biopsi, innebär att läkaren tar mycket små bitar av vävnaden från prostatan för att kunna undersöka dem. Undersökningen tar ca 15 minuter.