:

När börjar kattungar leka?

Innehållsförteckning:

 1. När börjar kattungar leka?
 2. Hur mycket ska en kattunge dricka?
 3. När ska man börja ge kattungar vatten?
 4. Hur länge dricker kattungar mjölk?
 5. Hur ofta ska man mata nyfödda kattungar?
 6. Är kattungar blinda när de föds?
 7. Hur mycket ska en kattunge äta?
 8. Hur mycket mjölk ska en kattunge ha?
 9. Kan man ta en kattunge vid 10 veckor?
 10. Hur länge klarar sig kattungar utan mamma?
 11. Hur många kattungar kan man få i en kull?
 12. Hur kan du äta vanlig kattmat?
 13. När är första veckan för kattungar blinda?

När börjar kattungar leka?

Under kattunges andra månad början den lära sig vad som är normalt och säkert. Mellan fyra och åtta veckors ålder börjar den leka med kullsyskonen. Detta brukar kallas social lek och innebär att kattungarna jagar varandra, gömmer sig, klöser och gör språng.

Hur mycket ska en kattunge dricka?

Kattungar ska bara dricka mjölk när de är mycket små, men det ska vara mjölk som kommer från deras mamma (eller en särskilt framtagen "kattungemjölk" om det behövs). Kort sagt finns det ingen anledning att ge komjölk till en katt.

När ska man börja ge kattungar vatten?

Efter fyra veckor börjar kattungen visa intresse för fast foder, vanligtvis sin mammas. Då kan du börja blöta upp torrfoder med vatten eller mjölkersättning för kattungar så att det får en mjukare konsistens och låta kattungen lukta, puffa på och äta det.

Hur länge dricker kattungar mjölk?

Väg kattungarna morgon och kväll i början så att du ser att mamman har mjölk och att dom äter ordentligt – har modern för lite mjölk eller om kullen är ovanligt stor, bör du stödmata kattungarna den första tiden....Kattungens utveckling.

ÅlderAntal mlHur ofta ?
14-21 dagar8-10 mlVarannan timme på dagen, En gång på natten

Hur ofta ska man mata nyfödda kattungar?

Tillskottsnäring behövs när en eller flera av kattungarna inte går upp i vikt som de ska. Kattungar väger runt 80-120 gram vi födseln och går upp ungefär 70-100 gram per vecka. När tillskottsnäring används är det viktigt att använda tillskott avsett för katt med rätt proportion mellan fett, protein, socker och vätska.

Är kattungar blinda när de föds?

En kattunge föds blind och döv så under den neonatala perioden – från födsel till cirka två veckors ålder – förlitar den sig på sin känsel, värmesinnet och luktsinnet. Under denna period av kattungens utveckling är den är helt beroende av honan för sin överlevnad.

Hur mycket ska en kattunge äta?

Kattunge - vad ska den äta?

 • Kötthalten – hög kötthalt är ett kännetecken på kvalitativ kattmat. Proteinhalten ska vara hög och den huvudsakliga proteinkällan bör vara kött.
 • Fetthalten – kattungens mage är liten, men energiförbrukningen stor. Därför behöver den rikligt med fett i födan.

Hur mycket mjölk ska en kattunge ha?

KMR mjölkersättning till kattunge KMR rekomenderas av veterinärer över hela världen. Kattungen behöver dagligen ca 25 ml KMR-lösning per 100 g kroppsvikt. Mängden mat bör fördelas på dygnets alla timmar.

Kan man ta en kattunge vid 10 veckor?

Kattungar behöver vara hos sin mamma tills de är 12 veckor gamla. Det är så länge som de behöver hennes mjölk, omvårdnad och sociala träning för att utvecklas bra på alla sätt. Länsstyrelsen har dessvärre fått in fler och fler indikationer på att kattungar skiljs från modern och säljs redan vid 8–10 veckors ålder.

Hur länge klarar sig kattungar utan mamma?

Normalt brukar kattungar sluta dia runt 8-12 veckor, så det skadar inte att ge dem lite ersättning även efter 6 veckor. Kolla även igenom kattmamman så att hon inte har ont någonstans och så att det inte verkar vara några problem med juvren.

Hur många kattungar kan man få i en kull?

 • En katt kan få allt mellan 1-10 kattungar. Ofta är det 3-4 stycken i en kull, men det kan variera och i snitt kan man säga att det är cirka 5 kattungar i en kull. Men variationerna kan vara väldigt stora. Om man inte kontrollerar en katts dräktighet kan den få fyra till sex kullar i året.

Hur kan du äta vanlig kattmat?

 • Kattungarna kan nu äta vanlig kattmat – blöt gärna torrfoder för kattungar, det brukar vara populärt. Du kan varva välling, kokt torsk, köttfärs och kattmat – tänk bara på att hacka eller mosa så att det blir enklare att äta.

När är första veckan för kattungar blinda?

 • 1:a veckan: 1 Kattungarna är fortfarande blinda, hittar spenarna lätt i mammas päls. 2 Under slutet av den första veckan kan dom börja öppna ögonen – men det dröjer innan dom ser bra. 3 Födsloviken bör ha fördubblats den 7:e dagen.