:

Hur stor kruka behöver Monstera?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stor kruka behöver Monstera?
  2. Hur ofta plantera om Monstera?
  3. Kan jag klippa ner min Monstera?
  4. Hur gammal kan en Monstera bli?
  5. Hur lång tid tar det för monstera att få rötter?

Hur stor kruka behöver Monstera?

I och med att monstera gillar att stå trångt behöver man inte byta storlek på krukan varje år. Två bra indikationer på att monsteran vill flytta ut är att rötterna börjar sticka ut ovanför jorden, eller att de “snurrar till sig” i krukan – välj då en runt 15% större kruka.

Hur ofta plantera om Monstera?

Omvård: Monsteran är van vid ett fuktigare klimat än vad du har hemma. Spraya därför bladen regelbunden med en blomspruta. Plantering: Plantera om din monstera vartannat år och ge den gödning under vår och höst.

Kan jag klippa ner min Monstera?

Beskärning av monstera Bara vid behov, om plantan blir alltför yvig och gles. Beskär då ovanför ett blad. Om luftrötterna blir alltför spretiga kan de kortas in och/eller stickas ner i krukjorden.

Hur gammal kan en Monstera bli?

Den kan bli riktigt stor, upp till 20 meter, och gammal, upp till 50 år. men som krukväxt blir den som högst 10 meter och bladen som längst en halvmeter i diameter. Den klättrar gärna på andra växter.

Hur lång tid tar det för monstera att få rötter?

Vänta ca 4 veckor efter det att plantan börjar växa, plantera sedan om den i en större kruka med vanlig blomjord av hög kvalitet. Växten bildar starka rötter först, sedan växer blad från någon nod på plantan. Ha tålamod! Det kan ta lång tid för växter att utvecklas.