:

Vem har bevisbördan för att ett fel på varan varit ursprungligt efter denna 6 måna Dersgaranti?

Innehållsförteckning:

  1. Vem har bevisbördan för att ett fel på varan varit ursprungligt efter denna 6 måna Dersgaranti?
  2. Vad räknas som fabrikationsfel?
  3. Vad menas med att en vara har en garanti?
  4. Hur skiljer sig reglerna om ursprungligt fel åt mellan Köpl och Kkl och varför är det så?
  5. Vad är ett ursprungsfel?
  6. Vad räknas som ursprungligt fel?
  7. Hur lång är garantin på vitvaror?
  8. Vem står för garantin?

Vem har bevisbördan för att ett fel på varan varit ursprungligt efter denna 6 måna Dersgaranti?

Vem har bevisbördan för att ett fel på varan varit ursprungligt efter 6 månadersgaranti? ... Bevisbördan för ursprungligt fel i en vara när felet visar sig först efter 6 månader finns inte reglerad i någon av konsumentköplagens paragrafer (här).

Vad räknas som fabrikationsfel?

Fabrikationsfel, eller ursprungliga fel som det står i lagen, behöver inte visa sig direkt och för att få avvisa en reklamation första halvåret måste säljaren bevisa att felet inte fanns från början.

Vad menas med att en vara har en garanti?

This article is also available in: English När du lämnar garanti på en vara innebär det att du ansvarar för att varan fungerar och behåller kvaliteten under en viss tid. Det är alltid frivilligt för dig att lämna garanti. ... Det vanligaste är att garantin gäller för en viss tid, till exempel ett år.

Hur skiljer sig reglerna om ursprungligt fel åt mellan Köpl och Kkl och varför är det så?

Hej, Du har förstått reglerna helt rätt. Reklamation enligt köplagens 32 §, https://lagen.nu/1990:931, måste göras senast två år efter det att en köpare tagit emot varan, medan reklamation enligt konsumentköplagens 23 §, https://lagen.nu/1990:932, kan göras fram till tre år efter det att konsumenten tagit emot varan.

Vad är ett ursprungsfel?

Det rör sig då om ett s.k. ursprungsfel i varan om inte säljaren kan visa annat eller om det inte är oförenligt med varans eller felets art. Det räcker alltså att köparen visar att felet finns för att säljaren ska vara skyldig att vidta åtgärder om han inte kan bevisa att felet inte fanns vid avlämnadet.

Vad räknas som ursprungligt fel?

Ett ursprungligt fel är ett fel som inte beror på något du gjort med varan utan som skulle visat sig även om någon annan använt varan enligt anvisningar. Konsumentköplagen täcker ju alla möjliga varor du kan tänkas köpa så hur ursprungliga fel ska bevisas varierar från vara till vara.

Hur lång är garantin på vitvaror?

Garantin innebär att den enligt konsumentköplagen sex månader långa presumtionen om att ett fel ska anses ha funnits vid leverans av en produkt förlängs till ett år. Därefter gäller den lagstadgade reklamationsrätten om tre år från inköpsdatum för ursprungliga fel (såsom fabrikationsfel) givetvis som vanligt.

Vem står för garantin?

På basis av garantin ansvarar tillverkaren och importören för fel enligt samma principer som säljaren. Säljaren ansvarar för en garanti som getts av ett tidigare säljled, såsom tillverkaren eller importören, precis på samma sätt som för en garanti som säljaren själv gett.