:

Hur binda upp björnbär?

Innehållsförteckning:

 1. Hur binda upp björnbär?
 2. Var trivs Björnbärsbuskar?
 3. Är björnbär Självfertil?
 4. Hur sköter jag björnbär?
 5. Vilken gödsel till björnbär?
 6. Kan man ta sticklingar från björnbär?
 7. Hur gör du förökning av björnbär?
 8. Hur beskärs björnbär?
 9. När planteras björnbär?

Hur binda upp björnbär?

Sätt gärna upp ett plank eller en spaljé som björnbären kan stötta sig emot och växa på.

Var trivs Björnbärsbuskar?

Plantering. Björnbär trivs på soliga platser i näringsrik jord med högt pH-värde på cirka 7. Låt den växa på en spaljé eller mot ett plank så får den mycket sol och blir en dekorativ klängväxt. Tänk på att ge den gott om plats, ungefär en meter mellan plantorna och en halvmeter från väggen, då den gärna breder ut sig.

Är björnbär Självfertil?

Sorten är remonterande och kan ge skörd under lång tid om det är en mild höst. Bären kan användas färska, för kakor, desserter och sylt. Är självfertil. Trivs bäst på en solig och varm plats, planterad i näringsrik, väldränerad jord.

Hur sköter jag björnbär?

sköter du björnbär Fortsätt vattna dina björnbär om sommaren blir torr. Bind upp din björnbärsbuske mot spaljén på våren. När skörden är avslutad skär du bort de gamla skotten, så att all kraft går till de nya som ska bära björnbär nästa sommar.

Vilken gödsel till björnbär?

Den bästa jorden ar fuktighetshållande, mullrik och väldränerad. Grundgödsla med 3-4 kg kogödsel /m2 till hallon, 1-2 kg /m2 till björnbär. Förbättra gärna jorden med plantjord eller gödslad torvmull.

Kan man ta sticklingar från björnbär?

Det går även att föröka björnbär med sticklingar. Klipp då av en icke-förvedad gren på 20-30 cm tvåskärssekatör. Klipp bort den mjukaste delen av toppen, dra bort de nedersta bladen och sätt i en perennkruka med en blandning av jord/sand/grus för att hålla bra fukt.

Hur gör du förökning av björnbär?

 • Björnbär är enklast att föröka med avläggare. Enklast repar du då lite på ytan av grenen vid en förgrening och lägger ner den delen mot bar jord eller i en kruka fylld med fuktighetshållande jord och sand. Fäst grenen ordentligt genom att lägga på en sten eller med en böjd ståltråd som håller kvar grenen stadigt mot jorden.

Hur beskärs björnbär?

 • Beskärning av björnbär. Plantan beskärs första gången när den har planterats. Klipp då bort döda eller fula grenar och beskär ner övriga grenar till ca 50 cm höjd. På hösten skär man tillbaka de grenar som givit skörd ända ner till marken för ge kraft till nya grenar att utvecklas till nästa års skörd.

När planteras björnbär?

 • Björnbär kan planteras vår, sommar och höst. Sommartid behövs oftast mer vattning än vid vår- och höstplantering, Björnbär trivs bäst i ett läge med mycket sol och utvecklas bäst i näringsrik och väldränerad jord. Planterar man fler plantor bredvid varandra bör de stå minst 150 cm ifrån varandra.