:

När ska man betala löneskatt?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man betala löneskatt?
  2. Vad innebär löneskatt?
  3. Hur bokför man löneskatt?
  4. Hur mycket är den särskilda löneskatten?
  5. Vad är pensionskostnader?
  6. Hur bokförs pensionsförsäkringar?
  7. Hur ska du betala löneskatt under året?
  8. Vad behöver ni för att beräkna löneskatten?
  9. Hur ska arbetsgivare betala löneskatt på pensionskostnader?
  10. Hur beskattas din lön?

När ska man betala löneskatt?

Särskild löneskatt på pensionskostnader (SLP) ska betalas av arbetsgivare som har utfäst tjänstepension och av enskilda näringsidkare som gör avdrag för pensionssparande i näringsverksamheten.

Vad innebär löneskatt?

Löneskatten är något som arbetsgivare betalar på pensionskostnader för de anställda. ... Särskild löneskatt på pensionskostnader för anställda och särskild löneskatt för enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag eller kommanditbolag kallas SLP och ligger på 24,26 %.

Hur bokför man löneskatt?

Beräknar du och bokför den särskilda löneskatten i samband med bokslutet, bokför du den särskilda löneskatten som är avdragsgill i årets deklaration på konto [7533] och som skuld på konto [2510], Skatteskulder, alternativt underkontot [2514], Beräknad särskild löneskatt på pensionskostnader.

Hur mycket är den särskilda löneskatten?

Du som arbetsgivare skall betala löneskatt med 24,26 % på pensionskostnaderna. Det belopp som vi debiterat er under året och som, enligt vår uppfattning, ska ingå i underlaget för särskild löneskatt redovisar vi i en specifikation till fakturan.

Vad är pensionskostnader?

Kommuner och regioner har betydande kostnader för anställdas och före detta anställdas tjänstepensioner. Pensionerna är avgiftsbestämda till stor del och utbetalas till de anställdas pensionskonton. Det finns även en stor pensionsskuld för pensioner som har tjänats in men ännu inte utbetalats.

Hur bokförs pensionsförsäkringar?

En kostnad för premier till pensionsförsäkringar som avser anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 74. En betalning för premier till pensionsförsäkringar som avser delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag bokförs som ett eget uttag i kontogrupp 20.

Hur ska du betala löneskatt under året?

  • Du som arbetsgivare skall betala löneskatt med 24,26 % på pensionskostnaderna. Det belopp som vi debiterat er under året och som, enligt vår uppfattning, ska ingå i underlaget för särskild löneskatt redovisar vi i en specifikation till fakturan.

Vad behöver ni för att beräkna löneskatten?

  • För att beräkna löneskatten behöver ni ett eller flera löneskatteunderlag, beroende på vilka pensionsplaner ni har. Underlaget är baserat på årets debiterade premier, oavsett vilken tidsperiod premierna ursprungligen avsett. Observera att samtliga löneskatteunderlag ska summeras innan den särskilda löneskatten beräknas.

Hur ska arbetsgivare betala löneskatt på pensionskostnader?

  • Löneskatt. Arbetsgivare ska betala 24,26 procent i särskild löneskatt på företagets kostnader för de anställdas pensionsförmåner. Ni ansvarar själva för redovisningen till Skatteverket och den skattemässiga hanteringen av särskild löneskatt. Särskild löneskatt på pensionskostnader redovisas på inkomstdeklarationen och skatten fastställs vid ...

Hur beskattas din lön?

  • Så beskattas din lön. När du arbetar drar din arbetsgivare av skatt innan du får ut din lön. På ditt lönebesked står det hur stor din skatt är. Arbetsgivaren betalar in skatten till Skatteverket varje månad.