:

Hur långt tillbaka kan Försäkringskassan granska?

Innehållsförteckning:

  1. Hur långt tillbaka kan Försäkringskassan granska?
  2. Hur räknar man ut bostadsbidraget?
  3. Kan man avbryta bostadsbidrag?
  4. Vad händer om man ljuger för Försäkringskassan?
  5. Kan man delbetala Försäkringskassan?

Hur långt tillbaka kan Försäkringskassan granska?

Preskriptionstiden för en fordran är enligt huvudregeln 10 år enligt 2 § Preskriptionslagen.

Hur räknar man ut bostadsbidraget?

Försäkringskassan beräknar ditt bostadsbidrag utifrån uppgifterna i din ansökan om inkomster, boende och familjesituation. Året efter att du fått bidrag kontrollerar vi med Skatteverket om uppgifterna stämde. Om du hade högre inkomster än du skrev i ansökan blir du skyldig att betala tillbaka pengar.

Kan man avbryta bostadsbidrag?

Ett beslut om bostadsbidrag gäller i högst 12 månader. Sedan måste du ansöka igen. Försäkringskassan beräknar ditt bostadsbidrag utifrån uppgifterna i din ansökan om inkomster, boende och familjesituation. ... Om du hade högre inkomster än du skrev i ansökan blir du skyldig att betala tillbaka pengar.

Vad händer om man ljuger för Försäkringskassan?

Om du inte meddelar förändringar och därför får för mycket ersättning kan du behöva betala tillbaka. Om vi misstänker att du medvetet har lämnat fel uppgifter eller inte anmält förändringar och därför fått ersättning som du inte har rätt till, så utreder vi det som ett bidragsbrott. Det kan leda till en polisanmälan.

Kan man delbetala Försäkringskassan?

Om du inte kan betala hela beloppet på en gång kan du komma överens med oss om en avbetalningsplan. Det gör du enklast genom att logga in på Mina sidor. Du kan inte ansöka om en avbetalningsplan förrän du har fått ditt beslut där det står hur mycket du ska betala tillbaka och när förfallodatumet är.