:

Hur bokföra lön i aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokföra lön i aktiebolag?
  2. Kan man ta ut lön i efterhand?
  3. Hur behandlas en löneutbetalning i bokföringen?
  4. Kan man ta ut lön från holdingbolag?
  5. Vad räknas som kontanta löner?

Hur bokföra lön i aktiebolag?

Löner kan bokföras på flera olika konton. För arbetare används konto [7010], för tjänstemän [7210] och för företagsledare [7220]. Samtidigt som löneutbetalningen bokförs kan också alla andra transaktioner som rör just den lönen bokföras.

Kan man ta ut lön i efterhand?

Om det står i anställningsavtalet att lönen ska betalas ut "senast den 25:e" varje månad, så ska arbetsgivaren betala ut lönen sista bankdagen (vardagen) före den 25:e. Till exempel om den 25:e infaller på en söndag så ska lönen betalas ut på fredagen innan.

Hur behandlas en löneutbetalning i bokföringen?

I samband med att lön betalas ut till den anställda, skall du också bokföra löneutbetalningen med den anställdas skatt och sociala avgifterna. I följande exempel uppgår bruttolönen (lön innan skatt och avgifter) till 20 000 kr, skatten är 31% och sociala avgifter är 31,42% av bruttolönen.

Kan man ta ut lön från holdingbolag?

Vid utdelning till dig som privatperson finns det möjlighet att uppnå en lägre skatt om bolaget exempelvis går i träda under en femårsperiod. Om ditt aktiebolag där verksamhet bedrivs ägs av ett holdingbolag är utdelningar från rörelsebolaget till holdingbolaget vanligen skattefria.

Vad räknas som kontanta löner?

Löneunderlaget är kontant ersättning, t. ex. lön, som under året före beskattningsåret har lämnats till arbetstagarna i företaget och i dess dotterföretag och hos arbetstagaren ska tas upp i inkomstslaget tjänst. Kostnadsersättning och belopp som beskattas som lön enligt 3:12-reglerna ska inte ingå i löneunderlaget.