:

Hur betalar man handpenning på hus?

Innehållsförteckning:

 1. Hur betalar man handpenning på hus?
 2. När betalar man för husköp?
 3. När betalar man köpeskillingen?
 4. Måste man betala handpenning vid husköp?
 5. Vem betalar köpekontrakt?
 6. När betalar man bostadsrätt?
 7. Hur mycket är en handpenning?
 8. Vad är handpenning till för att säljaren drar sig ur?
 9. Hur kan du låna till handpenningen?

Hur betalar man handpenning på hus?

Handpenning är en förskottsbetalning på 10 procent av bostadens pris som du betalar direkt när du skrivit kontraktet med mäklaren. Det är en säkerhet för att du ska köpa bostaden. De resterande 5 procent av kontantinsatsen betalar du när du får tillträde till bostaden.

När betalar man för husköp?

I samband med kontraktsskrivningen betalar du handpenning, som brukar vara 10 procent av köpeskillingen. Ofta kan banken hjälpa till med ett handpenninglån på kort varsel. Detta brukar betalas tillbaka vid tillträdesdagen. Överlåtelsen av huset sker ofta på köparens bank.

När betalar man köpeskillingen?

Normalt erlägger man handpenning i samband med att köpekontraktet tecknas och resterande köpeskilling i samband med att man skriver köpebrev och köparen tillträder fastigheten, det vill säga i ditt fall den 1 september.

Måste man betala handpenning vid husköp?

Handpenningen betalar du som sagt i ett tidigt skede av bostadsaffären och den är en del av köpeskillingen. Kontantinsatsen är den summa som du som köpare måste kunna betala själv för att få ta ett bostadslån. Du måste enligt lag kunna lägga minst 15 procent av köpeskillingen i kontantinsats.

Vem betalar köpekontrakt?

Det finns inte några regler för vem som ska betala för upprättandet av ett köpekontrakt.

När betalar man bostadsrätt?

Oftast ska man betala en handpenning på 10 % av hela köpeskillingen inom en vecka från kontraktsskrivningen. Handpenningen fungerar som en säkerhet för säljaren att affären kommer att genomföras och betalas in på mäklarens konto.

Hur mycket är en handpenning?

 • Normalt sett är handpenningen 10 procent av köpeskillingen, men kan vara lägre, bland annat då hus eller fastigheter säljs för ett mycket stort belopp. Ibland går också affären så fort att en handpenning inte är nödvändig.

Vad är handpenning till för att säljaren drar sig ur?

 • Enligt avtalslagen så är handpenning till för att säljaren ska ha en säkerhet ifall köparen drar sig ur, kanske har andra potentiella köpare fått avvisas för att ett avtal ingåtts och då står säljaren där med en osåld bil och bortkastad tid.

Hur kan du låna till handpenningen?

 • Låna till handpenningen. Handpenningslånet är ett tillfälligt lån som du kan ha tills du får tillträde till din nya bostad, på det sättet slipper du använda ditt sparkapital fram till det är dags att betala kontantinsatsen. Låna upp till 10 procent av bostadens pris. Låna tills du får tillträde till din nya bostad, upp till 6 månader.