:

Hur fungerar en digital multimeter?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en digital multimeter?
  2. Hur mäter man kortslutning?
  3. Hur mäter man kabelbrott?
  4. Hur mäter man frekvens?
  5. Hur mäter man spänningen?
  6. Vad är viktigt att tänka på när man mäter resistansen i en krets med en multimeter?

Hur fungerar en digital multimeter?

En digital multimeter har ett fast antal siffror att visa mätresultatet med. ... Förutom att mäta spänning, ström och resistans kan digitalmultimetern konstrueras för mätning av isolation, frekvens, slagvinkel, kapacitans (kondensatorer), induktans (spolar), transistorer, dioder, temperatur med mera.

Hur mäter man kortslutning?

Om säkringar går kan du mäta resistansen för att hitta var du har kortslutning. Koppla ur strömmen från den delen av elsystemet där säkringen går. Stäng av alla apparater. Mät resistens mellan plus och minus.

Hur mäter man kabelbrott?

Multimetermetoden. Har du tillgång till en multimeter med pipsignal eller ohmmeter kan du börja med att dra ur båda ändarna av begränsningskabeln i laddmaskinen och sätta mätinstrumentet över de båda trådarna. Multimetern visar lågt motstånd när kabeln är hel och oändligt motstånd när det är avbrott.

Hur mäter man frekvens?

Frekvens är bland annat ett uttryck för antalet svängningar per sekund som en kropp, till exempel en sträng eller stämgaffel, gör. Ju fler svängningar per sekund, desto högre blir tonen. Frekvens mäts i Hertz. 1 Hertz = 1 svängning per sekund.

Hur mäter man spänningen?

För att mäta spänning ställer man in vredet på multimeter på V för volt eller mV för millivolt, beroende på hur stor spänning du ska mäta. Därefter sätter du helt enkelt den röda mätproben mot pluspolen på den spänningskälla du vill mäta och den svarta på minuspolen. Voltmetern kopplas alltså parallellt med kretsen.

Vad är viktigt att tänka på när man mäter resistansen i en krets med en multimeter?

Var försiktig när du mäter resistansen över en komponent som är en del av en krets. Resistansen hos alla komponenter som är kopplade parallellt med en komponent som testas påverkar resistansavläsningen, vanligtvis till det lägre. Kontrollera alltid kretsschemat för parallella banor.