:

Vad är Glidbräda?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Glidbräda?
  2. Vad innebär förflyttning?
  3. Vad visar detta Utprovningsprotokoll för lyftsele?
  4. Hur används Hävarmar vid Patientförflyttningar?
  5. Hur bör man som personal stå när man medverkar vid förflyttningar?

Vad är Glidbräda?

En glidbräda överbryggar kortare avstånd vid sittande förflyttning. ... Immedias glidbrädor är lämpliga att använda vid överflyttning mellan säng och rullstol, mellan rullstol/toalett/mobil toalettstol eller vid förflyttning i och ur bil.

Vad innebär förflyttning?

Förflyttningsteknik inom hälso- och sjukvården innebär att man på ett så skonsamt sätt som möjligt, förflyttar en patient manuellt från läge A till B, t ex från säng till rullstol. Beroende av vilken patient man ska förflytta och hur många medhjälpare man är, kan man välja att använda olika typer av hjälpmedel.

Vad visar detta Utprovningsprotokoll för lyftsele?

På lyftutprovningsprotokollet antecknas hur många personer som krävs för att genomföra förflyttningen. Förskrivaren utgår i bedömningen ifrån att vid de flesta förflyttningar med lyft krävs en person som hanterar lyften och en person som har hand om patienten och lyftselen.

Hur används Hävarmar vid Patientförflyttningar?

Hälsningsgrepp: Patient och vårdpersonal greppar om varandras händer som när man hälsar. Hävarm/hävstång: Med hjälp av en hävarm kan man lyfta mer än man normalt klarar. I förflyttningar använder vi oss till exempel av benens vikt som hävarm till att få upp överkroppen när vi sätter oss upp på sängkanten.

Hur bör man som personal stå när man medverkar vid förflyttningar?

Mest skonsamt är att stå rakt upp. Upprepade felaktiga belastningar kan leda till skador i rygg, axlar och nacke. Att arbeta nära kroppen är mer skonsamt eftersom man då får kortare hävarm och därmed minskar kraften som diskarna utsätts för.