:

När använda fjäderbricka?

Innehållsförteckning:

  1. När använda fjäderbricka?
  2. Hur använder man en låsbricka?
  3. Hur använder man en låsmutter?
  4. Vad är Karosseribricka?
  5. När ska man använda brickor?
  6. Varför Fyrkantsbricka?
  7. Vad är Kronmutter?
  8. Hur anges mått på skruv?
  9. Hur mäta Skruvlängd?
  10. Vad används Kopparbrickor till?

När använda fjäderbricka?

Vill man vara säker på att en mutter inte lossnar på grund av vibrationer kan man använda en fjäderbricka eller en låsmutter. Det senare är en mutter med innerhylsa av plast som griper stadigt tag i bulten eller den gängade stången när den dras åt.

Hur använder man en låsbricka?

En låsbricka kommer att användas med den del av enheten som sannolikt kan vända, såsom muttern. Det kan användas under bulthuvudet i fall där bulten skruvar fast i gängor i en del av enheten. En brickan används ibland för att skydda ytan på de monterade delarna .

Hur använder man en låsmutter?

En låsmutter förhindrar inte att förspänningen lossnar, den minskar bara risken att muttern lossnar helt. Det är rätt förspänning/åtdragning som förhindrar att ett förband lossnar. En bra låsbricka minskar också risken att förbandet lossnar, det kanske bästa exemplet är Nord-Lock. Principen bygger på vinkelskillnad.

Vad är Karosseribricka?

Karosseribrickor är den typ av brickor som har den största ytterdiametern i förhållande till innerdiametern.

När ska man använda brickor?

Användning. Brickor används även för att fjädra, förhindra förslitning, och som lås. De används även när hålet har större diameter än skruvens huvud. Gummibrickor används även i kranar där de bildar ett lås som stänger av vätske- eller gasflöde.

Varför Fyrkantsbricka?

Ökar anläggningsytan och minskar risken för skador i underlaget. Varmförzinkad.

Vad är Kronmutter?

Kron och flänsmuttrarna sitter på axeltapparna i hjulnavet. Måtten nedan avser: M = Mutters storlek/diameter i mm * Mutterns gängstigning .

Hur anges mått på skruv?

Skruvarnas mått anges alltid i två mått i mm. Till exempel 4,5 x 45. Detta innebär att skruven har en diameter på 4,5mm och är 45mm lång. Skruvarnas längd anges alltid på längden från gängornas spets till överkanten på huvudet, alltså så som den sitter i arbetsstycket.

Hur mäta Skruvlängd?

Om du har en skruv med cylindrisk skalle eller en med kullrig skalle mäter du från undersidan av skruvskallen till den yttersta spetsen. Om du däremot ska mäta en försänkt skruv mäter du hela skruvens längd inkl. skallen.

Vad används Kopparbrickor till?

Men när det handlar om att täta mot oljor har korrosionen ofta liten betydelse och man hittar ofta kopparbrickor som tätningar i aluminiumblock till växellådor och motorer där oljan skyddar mot korrosion. ... Oljerör av koppar på motorer kan efter lång tjänst plötsligt spricka efter åratal av vibrationer.