:

Hur använda Geringslåda?

Innehållsförteckning:

 1. Hur använda Geringslåda?
 2. Hur Snedsågar man?
 3. Vad är Gersågning?
 4. Hur mäter man när man ska Gera?
 5. Hur använder man en Japansåg?
 6. Vad gör en fogsvans?
 7. Vad används gersåg till?
 8. Vilken klinga gersåg?
 9. Hur mäter man med Vinkelmätare?

Hur använda Geringslåda?

med hjälp av en geringsvinkel. Om de två vinklarna är i rät vinkel mot varandra är vinkeln 90°. I detta fall måste man göra två snedsågningar på vardera 45°. Med en geringslåda kan man välja mellan att såga med en vinkel på 45° till vänster eller höger.

Hur Snedsågar man?

Sågar med handsåg i trä....Kapning

 1. När du ska kapa en bräda, mät då upp kapstället med en tumstock. ...
 2. Det är alltid en fördel om du kan fästa trästycket i en arbetsbänk så att det inte kan röra sig under sågningen. ...
 3. Håll sågen i 45° vinkel mot brädans ovansida och den utskjutande brädan i ett stadigt grepp med andra handen.

Vad är Gersågning?

Gersågning med perfekt resultat. Dra streck från den under biten vinkelrätt upp på kanten av den övre. Rita sedan ett streck mellan dessa för att markera var du skall såga. Det blir alltså 45 grader om delarna ligger i vinkel. Såga rätt igenom båda delarna.

Hur mäter man när man ska Gera?

Om du ritar en cirkel med en radie på 57,3 cm så blir omkretsen 360 cm, där 1 cm motvarar 1 grad. Om du ska såga i t. ex. 79 grader, kan du mäta 79 cm in längs omkretsen.

Hur använder man en Japansåg?

Med an traditionell såg börjar man såga längst ut på sågen, och på på bakre delen av plankan. När man börjar såga med en japansåg börjar man längst ner på bladet, och på främre delen av plankan. Alltså tvärt emot en vanlig såg, vilket är vettigt eftersom sågen avverkar på draget, tvärt emot en vanlig såg.

Vad gör en fogsvans?

Figursåg används till sågning av figurer och efter oregelbundna linjer. Kallas även lövsåg eller rundsåg och karaktäriseras av ett smalt blad. Fogsvans används för att såga av brädor, reglar och plank. Namnet är en försvenskning av tyskans "Fuchsschwanz" - den avsmalnande formen påminner om en rävsvans.

Vad används gersåg till?

Den används till allt hyvlat trä och när du vill att sågspåret ska bli rent utan trasiga kanter. När du köper en kap- och geringssåg följer det i regel med en grovtandad klinga.

Vilken klinga gersåg?

De flesta kap- och gersågar levereras med en sågklinga med 24-40 tänder. Klingan duger utmärkt för grova och snabba snitt i trä, men om du vill göra finare snitt eller ska såga i material som spånskivor, aluminium, MDF och laminat ska du välja en sågklinga med tätare tandning.

Hur mäter man med Vinkelmätare?

Smygvinkel är ett måttverktyg för mätning och på ritning av vinklar av varierande storlek. Verktyget har en låsmutter med vilken du låser den rörliga armen i önskat läge. Det finns vinklar av detta slag som kan ställas in från °.