Hur anmäler jag till IVO?
Innehållsförteckning:
- Hur anmäler jag till IVO?
- Var anmäler man hemtjänsten?
- Hur skriver man till patientnämnden?
- Är läkaren anmäld?
- Vilken hjälp kan man få av hemtjänsten?
- Vad gör en Patientombudsman?
Hur anmäler jag till IVO?
Innan du anmäler ett klagomål till IVO ska du ha framfört klagomålet antingen till den verksamhet där du har fått vård eller till patientnämnden i din region. Vårdgivarna har en skyldighet att ta emot och svara på dina klagomål och synpunkter. Patientnämnden är en länk mellan dig och vården.
Var anmäler man hemtjänsten?
Enskilda personer, exempelvis patienter eller närstående till patienter, kan göra en anmälan till IVO och klaga på såväl verksamhet som personal inom hälso- och sjukvården. Men de ska först vända sig till den verksamhet som vårdat dem eller till patientnämnden.
Hur skriver man till patientnämnden?
Det enklaste och säkraste sättet att framföra synpunkter eller klagomål på vård som du eller en närstående fått är att logga in med e-legitimation på www.1177.se, gå in under Regionen rekommenderar och därefter Lämna synpunkter och klagomål i Region Stockholm/Lämna synpunkter och klagomål hos Patientnämnden.
Är läkaren anmäld?
En läkare på en sörmländsk vårdcentral har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, av en patient. Anledningen: Läkaren ska ha förnedrat och diskriminerat patienten. Bland annat på grund av patientens viktproblem. Händelsen ska ha utspelat sig under ett besök på vårdcentralen i september.
Vilken hjälp kan man få av hemtjänsten?
Till hemtjänstens uppgifter hör städning, inköp och andra hushållssysslor. Hemtjänstpersonalen kan även följa med dig på promenader eller sociala aktiviteter. De kan hjälpa dig med olika omvårdnadsuppgifter, till exempel personlig omvårdnad som morgontoalett och matning.
Vad gör en Patientombudsman?
Patientombudsmannen arbetar för att främja och tillgodose patientens rättigheter. En patient som är missnöjd med vården eller bemötande kan kontakta patientombudsmannen för hälsovårdens verksamhetsenhet och få råd hur han eller hon får sin sak utredd.