:

Vad är förstorad lymfkörtel?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är förstorad lymfkörtel?
 2. Finns det lymfkörtlar i huvudet?
 3. Hur känns det att ha lymfom?
 4. Varför får man ont i lymfkörtel?
 5. Vilka organ innehåller lymfatisk vävnad?
 6. Hur många lymfkörtlar finns i kroppen?
 7. Varför svullnar lymfkörtlarna?
 8. Vad är symtom på lymfom?

Vad är förstorad lymfkörtel?

Det är vanligt att barn och vuxna har svullna lymfkörtlar. Då är de ofta ömma och större än vad de brukar vara. Hos små barn kan du märka små knölar på halsen eller i armhålan. Att lymfkörtlarna svullnar betyder att immunförsvaret sätts igång för att skydda kroppen mot virus och bakterier.

Finns det lymfkörtlar i huvudet?

Definition. Man har cirka 600 lymfkörtlar i kroppen, varav cirka 300 i hals- och huvudregionen. Inga lymfkörtlar sitter i kroppens mittlinje. Man kan känna lymfkörtlar på de flesta barn, även om de är friska.

Hur känns det att ha lymfom?

Förstorad lymfknuta Lymfknutorna – särskilt på halsen – kan kännas svullna. De flesta som söker vård för lymfom – sju av tio – har själva upptäckt en förstorad lymfknuta, ofta på halsen, vid nyckelbenen eller någon annanstans på kroppen. Hodgkinlymfom ger oftast symtom på grund av förstorade lymfknutor.

Varför får man ont i lymfkörtel?

Du kan känna lymfkörtlarna som ömma knölar under huden när du har en infektion i kroppen, till exempel en förkylning eller halsfluss. Svullnaden brukar gå tillbaka när du blir frisk. Är lymfkörtlarna större än två centimeter stora bör du kontakta en läkare.

Vilka organ innehåller lymfatisk vävnad?

Lymfsystemet består av lymfkärl och lymfatiska organ (lymfkörtlar, mjälte, tonsiller, thymus) samt lymfatisk vävnad i slemhinnorna. Lymfkärlen leder lymfan till det venösa blodsystemet. Lymfatiska organ och lymfatisk vävnad bidrar till kroppens immunförsvar och bildande av lymfocyter.

Hur många lymfkörtlar finns i kroppen?

 • Lymfkörtlarna ligger ofta samlade i grupper, som pärlor på ett halsband, till exempel i armhålorna, nacken, vid käkarna, ljumskarna, bakom bröstbenet och längs de stora blodkärlen i magen. Lymfkörtlarna kan också finnas en och en utspridda i kroppen. Det finns mellan 5 lymfkörtlar i kroppen.

Varför svullnar lymfkörtlarna?

 • Lymfkörtlarna brukar svullnaom du har en infektion. Då kan du känna dem som avlånga, lite ömma knölar under huden. Att lymfkörtlarna svullnar beror på att de arbetar med att sätta igång immunförsvaret. I lymfkörtlarna finns vita blodkroppar

Vad är symtom på lymfom?

 • Det vanligaste symtomet på lymfom är att en eller flera lymfkörtlar svullnar i kroppen. Det kan märkas på olika sätt, beroende på var i kroppen lymfkörtlarna är påverkade. Här är några exempel: körtlar på halsen som syns eller känns. ont eller obehag i bröstkorgen eller magen. hosta.