:

Finns det eldflugor i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Finns det eldflugor i Sverige?
  2. Varför lyser en lysmask?
  3. Hur ser en lysmask ut?
  4. När kan man se lysmaskar?
  5. Var lever lysmask?

Finns det eldflugor i Sverige?

Arter av mjukbaggar som är självlysande finns i de flesta tropiska och subtropiska länder, men också i en del tempererade länder. Även Sydeuropa har eldflugor, av släktet Luciola. I Sverige finns ett femtiotal skalbaggar som tillhör familjen mjukbaggar, många av dessa är vanliga.

Varför lyser en lysmask?

Det är en skalbagge som ser väldigt mycket ut som en larv. De lyser för att locka på varandra, och lyser mest kring parningen i midsommartid. Men även larverna och äggen lyser. Själva ljuset skapas genom att ett protein oxideras med hjälp av enzymet luciferas.

Hur ser en lysmask ut?

Stor lysmask eller vanlig lysmask (Lampyris noctiluca) är en skalbagge i familjen lysmaskar. Den utmärker sig genom att bara hanen är bevingad. Hanen är omkring 12 mm lång, med gråbruna täckvingar och grågul, i mitten mörkare halssköld. Ögonen är mycket stora.

När kan man se lysmaskar?

För att hitta en lysmask ska man ge sig ut och leta i gräset i trädgårdar, på ängar, längs vägkanter och gamla järnvägsspår efter skymningen i juni-augusti.

Var lever lysmask?

Stor lysmask är ca 12 mm lång och ganska vanlig i södra Sverige men förekommer även norrut mot Medelpad. Den mindre arten, liten lysmask, som är 6-8 mm lång förekommer sällsynt från Skåne till Uppland. Hos båda arterna är honorna vinglösa.