:

Kan man ta privatlån?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man ta privatlån?
 2. Vilka typer av kostnader innebär ett lån?
 3. Vilka typer av lån finns det Vad skall du tänka på innan du tar ett lån?
 4. Vilka möjligheter har du att ta banklån?
 5. Vilka olika sätt finns det att låna pengar?
 6. Kan man ta topplån?
 7. Kan man ta flera privatlån?
 8. Vilka typer av lån finns de?
 9. Vilka kostnader medför ett lån?

Kan man ta privatlån?

Du kan välja mellan att låna från din vanliga bank eller från en annan bank. Det innebär att du som bostadsköpare tar två separata lån: ett bolån och ett privatlån. ... Om du inte kan betala tillbaka bolånet kan banken gå via kronofogden och tvinga fram en försäljning av bostaden för att få sina pengar.

Vilka typer av kostnader innebär ett lån?

Det kostar att låna pengar Ett lån innebär att du ingår ett avtal med banken. Banken kräver amorteringar (återbetalning) på lån och andra krediter. Långivaren vill även ha betalt för att låna ut pengar. Du betalar därför löpande ränta och i många fall även en expeditionsavgift varje gång du betalar av på ditt lån.

Vilka typer av lån finns det Vad skall du tänka på innan du tar ett lån?

Den största skillnaden vid olika lån är om det krävs någon säkerhet eller inte. Privatlån och samlingslån kräver inte någon säkerhet medan bolån kräver bostaden som säkerhet. Lån utan säkerhet brukar ha högre ränta och en kortare återbetalningstid än bolån.

Vilka möjligheter har du att ta banklån?

Billån och andra fordonslån. När du vill köpa till exempel en bil, båt, MC, husvagn eller snöskoter kan du normalt låna upp till 80 procent av fordonets pris. Resten måste du betala själv. Innan du beviljas lånet är långivaren skyldig att göra en kreditprövning för att bedöma din återbetalningsförmåga.

Vilka olika sätt finns det att låna pengar?

Här kan du läsa om de vanligaste.

 • Bolån. Ett bostadslån är ett lån som du använder för att finansiera ett köp av en bostadsfastighet, en bostadsrätt eller liknande. ...
 • Blancolån eller privatlån. ...
 • Avbetalning. ...
 • Kreditkort. ...
 • Snabblån eller sms-lån.

Kan man ta topplån?

Om du behövde låna mer än 75 procent kunde du komplettera med ett topplån. Även det lånet hade sin säkerhet i bostaden. Men eftersom topplånet gjorde att bostaden blev så högt belånad innebar det en större risk för banken. Därför hade topplånet högre ränta än bottenlånet.

Kan man ta flera privatlån?

Det som bestämmer hur mycket du kan låna är din årsinkomst, sedan är det upp till dig om du exempelvis tar flera mindre privatlån eller ett större. Det är dock inte bra att ha för många privatlån då det påverkar räntekostnad, lånekostnad och kreditvärdighet negativt.

Vilka typer av lån finns de?

Olika typer av lån

 • Bolån. Ett bostadslån är ett lån som du använder för att finansiera ett köp av en bostadsfastighet, en bostadsrätt eller liknande. ...
 • Blancolån eller privatlån. ...
 • Avbetalning. ...
 • Kreditkort. ...
 • Snabblån eller sms-lån.

Vilka kostnader medför ett lån?

Nominell och effektiv ränta Den effektiva räntan visar den totala kostnaden för ett lån, uttryckt som en årsränta i procent. Där ingår inte bara räntan utan också andra kostnader, till exempel uppläggningsavgift och aviavgifter. Därför är den effektiva räntan lite högre än den nominella.