:

Hur fungerar det om det blir strejk?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar det om det blir strejk?
  2. Vad betyder varslar om strejk?
  3. Hur mycket lön får man vid strejk?
  4. Vad gör människor när de strejkar?
  5. Hur går varsel inför stridsåtgärd till?
  6. Vad är det för skillnad mellan lockout och strejk?

Hur fungerar det om det blir strejk?

Vid en strejk kan inget eller bara ett begränsat arbete utföras på arbetsplatsen och det påverkar därför arbetsgivaren på ett omedelbart sätt. ... Dessa strejker regleras i avtal mellan fackförbunden och olika arbetsgivarorganisationer som bland annat behandlar under vilka former de båda partnerna ska strida för sin sak.

Vad betyder varslar om strejk?

Varslet innebär en förvarning om att konfliktåtgärder kommer att bryta ut, om man inte kommer överens. Arbetstagar-organisationen kan ta till övertidsblockad eller strejk, medan arbetsgivaren kan använda lockout.

Hur mycket lön får man vid strejk?

Vid strejk eller lockout betalar arbetsgivaren inte ut lön. Då får du som är medlem i Unionen ersättning för inkomstbortfall av Unionen. Konfliktersättning är den ersättning som Unionen betalar ut till dig som medlem för att du förlorat lön när du och din arbetsplats är uttagen i strejk eller blockad.

Vad gör människor när de strejkar?

Vanligtvis så används strejken som en sista utväg. Först försöker de olika parterna förhandla sig fram till en lösning. Det är fortfarande den viktigaste metoden för att ändra på villkor och avtal.

Hur går varsel inför stridsåtgärd till?

Vad gäller vid varsel om konflikt? Varsel om stridsåtgärder måste lämnas till motparten och till den statliga myndigheten Medlingsinstitutet (MI) senast sju arbetsdagar innan de är tänkta att träda i kraft. MI har möjlighet att skjuta upp varslade stridsåtgärder i högst 14 dagar, men detta är mycket sällsynt.

Vad är det för skillnad mellan lockout och strejk?

Lockout innebär att arbetsgivaren stänger ute arbetstagare från arbetsplatsen. Lockout kan användas som svar på strejk, men kan även omfatta arbetstagare som inte strejkar. Ett medlemsföretag får inte varsla om lockout utan godkännande från sitt arbetsgivarförbund och Svensk Näringsliv.