:

Får man säga MUPP?

Innehållsförteckning:

  1. Får man säga MUPP?
  2. Är det ok att säga CP?
  3. Får man säga förståndshandikappad?
  4. Hur fastställer man CP?
  5. Vad betyder att man är en mupp?
  6. Vad är en mupp?
  7. Vad ska man säga istället för CP?
  8. Får man säga damp?
  9. Vilka begrepp och ord man använder för att beskriva personer med utvecklingsstörning?
  10. Får man säga rullstolsbunden?

Får man säga MUPP?

Bortsett från det är det rätt fritt fram, och det handlar snarare om att ha en känsla för vilket sammanhang man befinner sig i.

Är det ok att säga CP?

Ett problem är också okunskap, menar Tilde. – Ja, man buntar ihop alla med handikapp och kallar barn med handikapp för ”cp-barn” trots att de har andra handikapp. Det är väldigt mycket okunskap som ligger i botten. Att man är dum i huvudet, att man är psykiskt instabil och inte är som en vanlig person och så.

Får man säga förståndshandikappad?

Personer med utvecklingsstörning är okej, men allt oftare används begreppet personer med intellektuell funktionsnedsättning. ... Begrepp som förståndshandikappad och efterbliven är kränkande och ska inte användas.

Hur fastställer man CP?

Misstanke om CP-skada uppstår när ett barn har en avvikande motorisk utveckling. Man är förstås särskilt uppmärksam om det finns riskfaktorer i sjukhistorien. Vid barnkliniker finns ofta en mottagning för barn med komplikationer under graviditet eller förlossning.

Vad betyder att man är en mupp?

En förvirrad, okunnig och impulsiv person.

Vad är en mupp?

Ordbok: 'mupp' Hittade följande förklaring(ar) till vad mupp betyder: slang person som i allmänhet har dålig smak och karaktäriseras av dumhet, okunnighet, dryghet samt störande beteende.

Vad ska man säga istället för CP?

Numera är person med funktionsnedsättning eller person med nedsatt funktionsförmåga det korrekta ordvalet.

Får man säga damp?

Men varför får man egentligen inte säga som förr? Förr hade vi damp, socker och rastlösa ben. I dag är det adhd, diabetes och WED. Vad morfar i sin barndom kallade krympling blev så småningom handikappad, funktionshindrad och funktionsnedsatt eller funktionsvarierad.

Vilka begrepp och ord man använder för att beskriva personer med utvecklingsstörning?

Att skriva om en person med utvecklingsstörning är ett mer aktuellt språkbruk. Du kan också använda begreppen intellektuell eller kognitiv funktionsnedsättning. Handikapp och funktionshinder Ordet handikapp kan idag uppfattas som kränkande eller missvisande.

Får man säga rullstolsbunden?

I dag är rullstolsburen den term som rekommenderas, såväl av Språkrådet, som av tidningarnas språkspalter. är att de som själva sitter i rullstol använder ordet rullstolsburen, och att de upplever rullstolsbunden som negativt och missvisande – man är ju inte bunden vid rullstolen; den är ett fortskaffningsmedel.