:

Hur ofta ska man gå på mammografi?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ofta ska man gå på mammografi?
  2. Hur ofta gör man mammografi Stockholm?
  3. Kan man få mammografi utan remiss?
  4. Varför får man göra om mammografin?
  5. Hur många gör mammografi varje år?
  6. Hur ofta mammografi Uppsala?
  7. Hur ofta mammografi Västernorrland?
  8. Vart vänder jag mig om jag hittat en knöl i bröstet?

Hur ofta ska man gå på mammografi?

Region Stockholm erbjuder screening med mammografi för kvinnor i åldrarna 40–74 år. Kvinnor blir kallade till undersökning vartannat år. Detta innebär att man får sin första kallelse när man är 40 eller 41 år. Det innebär också att man får sin sista kallelse vid 73 eller 74 års ålder.

Hur ofta gör man mammografi Stockholm?

Hur ofta görs mammografi? Kvinnor bjuds in till mammografi med 18-24 månaders mellanrum. Det är olika tidsintervall i olika delar av Sverige.

Kan man få mammografi utan remiss?

Du kan inte själv boka tid för mammografi utan att vara kallad till mammografiscreening eller ha remiss från en läkare. Bröstcancerscreeningen är kostnadsfri.

Varför får man göra om mammografin?

Upplevelsen av att behöva göra en kompletterande bröstundersökning kan ge långsiktiga problem med ångest, nedstämdhet och dålig sömn. Mer än en halv miljon kvinnor i Sverige undersöks varje år genom mammografi. Omkring tre procent kallas till en kompletterande bröstundersökning.

Hur många gör mammografi varje år?

Mammografi är en röntgenundersökning av brösten. Varje år görs omkring 500 000 mammografiundersökningar i Sverige inom ramen för screening- programmet för bröstcancer. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska det omfatta alla kvinnor från 40 till och med 74 år.

Hur ofta mammografi Uppsala?

Du kallas till en undersökning med mammografi vartannat år om du är kvinna och mellan 40 och 74 år. Det kallas screening när många människor undersöks regelbundet på samma sätt. Syftet med de regelbundna undersökningarna är att hitta bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge några symtom.

Hur ofta mammografi Västernorrland?

I den mammografiska hälsokontrollen kallas kvinnor i åldrarna 40–74 år för mammografi vartannat år. Undersökningen utförs dels i en enhet på vår mottagning vid Sundsvalls sjukhus och dels i två mammografivagnar som cirkulerar runt i norra respektive södra länsdelen.

Vart vänder jag mig om jag hittat en knöl i bröstet?

Kontakta en vårdcentral om du får en ny knöl i bröstet. Många sjukhus har också särskilda bröstmottagningar som du kan kontakta direkt utan remiss. Många vårdcentraler och mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Vänta med att kontakta vården om du känner knölen precis före mens.