:

Varifrån kommer traditionen att ha julgran?

Innehållsförteckning:

  1. Varifrån kommer traditionen att ha julgran?
  2. Varför har vi en gran på julen?
  3. Varifrån kommer seden att pynta julgranen?
  4. Har man julgran i Sverige?
  5. När kom glitter till granen?
  6. När kom glitter i granen?
  7. När ska man ta fram granen?
  8. Vad är julgranen symbol för?
  9. Vem var först med att sätta ljus i julgranen?
  10. I vilka länder har man julgran?

Varifrån kommer traditionen att ha julgran?

Traditionen med inomhusgran kommer från Tyskland och den första kända klädda granen i Sverige är från 1741 och var klädd med äpplen, saffranskringlor och vaxljus. Från herrgårdar, prästgårdar och skollärarboställen spred sig julgranen ut i bygderna, för att i slutet av 1800-talet vara allmän i hela landet.

Varför har vi en gran på julen?

Julgranen har nämligen sitt ursprung redan från tidigt 1400 tal i Tyskland. Under denna tid tog protestanterna in dekorerade träd (inte nödvändigtvis en gran) in i hemmen under julen. Man tror att under denna tid gjordes detta för att skydda hemmen mot onda makter och väsen vilket man trodde starkt på under denna tid.

Varifrån kommer seden att pynta julgranen?

Traditionen att klä en gran började i Tyskland på 1400-talet. Seden kom till Sverige på 1740-talet. Den allra första granen sägs ha stått på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Härifrån spred sig seden till högreståndsklassen för att cirka hundra år senare bli mer allmän.

Har man julgran i Sverige?

Ungefär 3 miljoner av Sveriges 4,5 miljoner hushåll brukar nämligen köpa sig en julgran. Omkring 2,8 miljoner av dessa julgranar har sitt ursprung i Sverige och de resterande ca 400 000 importeras, främst från Danmark. 80 % av alla julgranar är vanliga granar, dvs rödgran.

När kom glitter till granen?

Smällkarameller tillverkade av silkespapper, med bokmärke utanpå och godis inuti, förekom från omkring år 1870. Föregångaren till glitter kallades änglahår och blev vanligt kring år 1880. Under 1800-talet tillkom även stjärnan i toppen.

När kom glitter i granen?

Glittergirlang, även stavat glittergirland, förekommer som julpynt, bland annat i julgranar. Föregångaren började tillverkas under 1700-talet i tyska Fürth och Nürnberg. I Sverige gick det under benämningen änglahår när det blev vanligt runt år 1880. Glitter i form av mikroplaster är skadligt för miljön och djurlivet.

När ska man ta fram granen?

Som traditionen bjuder så ska granen tas in och kläs dagen före julafton.

Vad är julgranen symbol för?

På 1920-talet tog man det hela lite längre och börja resa stora och ståtliga julgranar runt om i städerna. På medeltiden hade julgranen varken som uppgift att stå och se fin ut i folks hem eller vara skydd för julklapparna, den fungerade istället som en helig symbol och hade för avsikt att hålla borta onda makter.

Vem var först med att sätta ljus i julgranen?

Julgranen har sitt ursprung i Tyskland och Schweiz. Ingen vet helt säkert men den mest återberättade historien handlar om en tysk kyrkoreformatorn Martin Luther i början på 1600-talet gick igenom skogen och såg stjärnorna lysa genom trädgrenarna.

I vilka länder har man julgran?

Dagens julgran har sitt ursprung i Tyskland. Den fanns hos högt uppsatta familjer i slutet på 1600-talet, och kläddes bland annat med godis. Det var också vanligt att man dansade runt granen. Under 1700-talet spreds julgranen till olika städer i Rhenlandet och det blev vanligt att pynta den med levande ljus.