:

Kan man sälja en del av sin tomt?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man sälja en del av sin tomt?
  2. Måste man stycka av tomt?
  3. Kan man köpa en del av grannens tomt?
  4. Vilken lag reglerar hur fastigheter kan förändras och nybildas?
  5. Vad är en lämplig fastighet?
  6. Vad kostar lagfart vid köp av tomt?
  7. Vad kostar det att slå ut en tomt?

Kan man sälja en del av sin tomt?

Att stycka av en tomt och sälja är inte gratis. ... Husägare med stora tomter vill ibland sälja en bit av sin tomt. Eller så har du kanske hittat en bit mark på landsbygden, utanför planlagt område som du vill köpa. Du kan då kontakta markägaren och fråga om man kan stycka av en bit mark och sälja till dig.

Måste man stycka av tomt?

Det är inte tomtens storlek som avgör om du får stycka av. Tomten ska vara lämplig för ändamålet och ett förhandsbesked om bygglov krävs innan du kontaktar Lantmäteriet. Ett förhandsbesked om bygglov kräver inte en färdig husritning.

Kan man köpa en del av grannens tomt?

Om du kan göra en fastighetsreglering, dvs köpa mark av grannen och tillföra din fastighet, måste det då godkännas av, enligt din beskrivning, samfälligheten som äger vatten/avloppsanläggning, lantmäteri och kommunen om de ansvarar för detaljplanen.

Vilken lag reglerar hur fastigheter kan förändras och nybildas?

I 1 b § finns särskilda bestämmelser om fastighetsbildning som innebär att en ägarlägenhetsfastighet nybildas eller ombildas. Lag (2009:183). 1 b § Vid fastighetsbildning som medför att en ägarlägenhetsfastighet nybildas eller ombildas tillämpas 1 a § med de tillägg och avvikelser som anges i andra och tredje styckena.

Vad är en lämplig fastighet?

Allmänna lämplighets- och planvillkor. 1 § Fastighetsbildning ska ske så att varje fastighet som nybildas eller ombildas blir med hänsyn till belägenhet, omfång och övriga förutsättningar varaktigt lämpad för sitt ändamål.

Vad kostar lagfart vid köp av tomt?

Kostnaden för lagfart beror på hur du har förvärvat fastigheten. Det är inte säkert att du behöver betala stämpelskatt, men du betalar alltid en expeditionsavgift som är 825 kronor. Expeditionsavgiften är till för att täcka kostnaden för vår handläggning.

Vad kostar det att slå ut en tomt?

Lantmäteriet debiterar 12 kronor per timme, beroende på handläggarens kompetensnivå. Utöver tidsdebiteringen tillkommer ett fast grundbelopp om 3600 kronor och ett tilläggsbelopp som beror på hur många fastigheter som berörs av förrättningen.