:

Hur bokförs avskrivning på uppskrivning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokförs avskrivning på uppskrivning?
  2. Hur bokförs uppskrivning?
  3. Vad är en uppskrivning?
  4. Måste företag göra avskrivningar på sina materiella anläggningstillgångar?
  5. Hur bokför man en investering?
  6. Är avskrivning på uppskrivning avdragsgill?
  7. Hur fungerar uppskrivningsfond?
  8. Hur gör man en uppskrivning?
  9. Vad är uppskrivning av fastighet?
  10. Vad menas med tillförlitligt och bestående värde?

Hur bokförs avskrivning på uppskrivning?

I takt med att avskrivning på uppskrivningsbeloppet bokförs minskas uppskrivningsfonden (debet konto 2085 Uppskrivningsfond) mot balanserat resultat (kredit konto 2091 Balanserad vinst eller förlust).

Hur bokförs uppskrivning?

Man brukar bokföra uppskrivningar i kontoklass 1, kontogrupp 20 och kontoklass 8. En uppskrivning skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar kommer att tillfalla redovisningsenheten om uppskrivningens nominella värde kan uppskattas på ett tillförlitligt sätt.

Vad är en uppskrivning?

Inom redovisning innebär en uppskrivning att materiella eller finansiella anläggningstillgångar, som har ett tillförlitligt och bestående värde som överstiger det bokförda värdet med ett väsentligt belopp, får skrivas upp till detta högre värde. Immateriella anläggningstillgångar får inte skrivas upp.

Måste företag göra avskrivningar på sina materiella anläggningstillgångar?

En redovisningsenhet skall göra planenliga avskrivningar för materiella anläggningstillgångar med en begränsad ekonomisk livslängd eftersom dessa successivt minskar i värde i takt med att de åldras och förbrukas. Materiella anläggningstillgångar med en obegränsad ekonomisk livslängd skall inte skrivas av.

Hur bokför man en investering?

Redovisningsenheter som har som huvudverksamhet att investera i värdepapper klassificerar aktier som varulager. Inköp av aktier som är finansiella anläggningstillgångar bokförs normalt i kontogrupp 13 och resultatet vid försäljning av sådan aktier bokförs i kontogrupp 82.

Är avskrivning på uppskrivning avdragsgill?

Uppskrivning får göras till taxeringsvärdet. Effekten av en uppskrivning av byggnad och mark blir att de skattemässiga värdena inte överensstämmer med de redovisade värdena. Detta får dock inga skattemässiga effekter eftersom avskrivning av byggnad tillhör det frikopplade området.

Hur fungerar uppskrivningsfond?

Uppskrivningsfonden är en post i balansräkningen för ett aktiebolag eller en ekonomisk förening, och ingår i bundet eget kapital. Vid uppskrivning sätter man av det uppskrivna beloppet till uppskrivningsfonden, för att uppskrivningen inte ska påverka bolagets resultat.

Hur gör man en uppskrivning?

Skriv upp värdet på fastigheter Enligt K2 får en uppskrivning göras upp till taxeringsvärdet. Enligt K3 får en uppskrivning göras upp till hela det bedömda värdet. Uppskrivningen ökar fastighetens värde i bokföringen, samtidigt som eget kapital ökar lika mycket genom en avsättning till uppskrivningsfond.

Vad är uppskrivning av fastighet?

En uppskrivning inom redovisning innebär att materiella eller finansiella anläggningstillgångar får skrivas upp till ett större värde om de har ett tillförlitligt och bestående värde som överstiger det värde som är bokfört. Immateriella anläggningstillgångar får alltså inte skrivas upp.

Vad menas med tillförlitligt och bestående värde?

Om en tillgång har ökat i värde på ett bestående och tillförlitligt sätt, och detta värde väsentligen överstiger det bokförda värdet, får man i vissa fall skriva upp värdet så att det bokförda värdet bättre motsvarar det verkliga värdet. Vilka tillgångar som får skrivas upp, och hur mycket, styrs bl. a.