:

När slutar en huvudled?

Innehållsförteckning:

  1. När slutar en huvudled?
  2. Får man stanna för att släppa av folk på en huvudled?
  3. Får du stanna längst kanten på en huvudled för att prata i telefon?
  4. Hur länge gäller huvudled skylt?
  5. När är det förbjudet att stanna på en huvudled?

När slutar en huvudled?

Märket är uppsatt vid huvudledens början och upprepat efter varje korsning med annan väg än sådan som avses i 3 kap. 21 § andra stycket trafikförordningen, om det inte ändå tydligt framgår att huvudleden fortsätter efter korsningen.

Får man stanna för att släppa av folk på en huvudled?

Ja, på huvudleder råder inget generellt stoppförbud, däremot råder generellt parkeringsförbud. Det innebär att du får stanna för att låta en passagerare stiga i eller ur bilen eller för att lasta av eller på gods. Det är även tillåtet att stanna om det krävs för att undvika fara eller om trafikförhållandena kräver det.

Får du stanna längst kanten på en huvudled för att prata i telefon?

Ja, jag får stanna på vägrenen för att prata i telefonen. Eftersom det råder parkeringsförbud på huvudledfår du inte parkera. Alla stopp förutom när du lastar av och på, och påstigning och avstigning räknas som parkering. Det räknas alltså som en parkering om du pratar i telefonen.

Hur länge gäller huvudled skylt?

Huvudleden fortsätter tills att du passerar skylten huvudled upphör. Svängningsregeln innebär att om du ska svänga åt vänster är du skyldig att lämna mötande fordon som ska svänga till höger, eller köra rakt företräde.

När är det förbjudet att stanna på en huvudled?

Det korta svaret på denna fråga är ja, det är tillåtet att stanna på en huvudled. Detta gäller dock endast om du kan göra det på ett sådant sätt att du inte utgör någon fara eller hindrar övrig trafik på vägen. Det är däremot inte tillåtet för dig att parkera på en huvudled.