:

Kan man få blodförgiftning av hundbett?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man få blodförgiftning av hundbett?
  2. Vad gäller vid hundbett?
  3. Kan man få stelkramp av Kattbett?
  4. Vilket bett är farligast?
  5. Hur lång tid tar det för ett hundbett att läka?
  6. Hur vet man att man har stelkramp?
  7. Hur behandla Kattbett?
  8. Vad händer om man blir biten av en häst?

Kan man få blodförgiftning av hundbett?

Ett vanligt hundbett kan sprida en dödlig bakterie - detta kan göra att den drabbade i värsta fall kan få en livshotande sjukdom. Munbakterien är vanlig hos hundar, men svår att upptäcka. Blir en människa infekterad av den långsamt växande bakterien kan det orsaka blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

Vad gäller vid hundbett?

Hundbett och kattbett kan orsaka infektioner. Du som blir biten av en katt eller hund behöver därför rengöra såret noga så att det inte blir infekterat. Du kan själv sköta om ett litet sår eller en rispa. Men du ska kontakta vården med en gång om du har fått ett djupt bett.

Kan man få stelkramp av Kattbett?

Tecken på att man fått stelkramp Det finns några tydliga symtom som talar för att man kan ha fått stelkramp från ett kattbett. Huvudvärk, stelhet i käkar och nacke, svårt att svälja och smärtsamma spastiska kramper är några exempel som tyder på att man kan ha fått stelkramp.

Vilket bett är farligast?

Djurbett kan grovt indelas i ytliga skrapsår, djupare rivskador, bett med avslitningsskador och punktionssår. De sistnämnda är farligast ur infektionssynvinkel och orsakas ofta av kattens vassa hörntänder. Djupa kattbett utgör därför en betydligt större infektionsrisk än hundbett.

Hur lång tid tar det för ett hundbett att läka?

Med en antibiotikakur tar det mellan 10-14 dagar innan infektionen helt har försvunnit. Skulle såret vara djupt, som det oftast blir av punktionssår eller avslitningsskador, är det viktigt att få vård hos en läkare.

Hur vet man att man har stelkramp?

Sjukdomen karakteriseras av smärtsamma, krampliknande muskelsammandragningar som först brukar uppträda i ansiktet ("risus sardonicus"=sardoniskt leende) och nacken, och som sedan sprider sig till bål och extremiteter. Kramperna utlöses ofta via yttre stimuli som ljud och beröring och orsaka kvävning.

Hur behandla Kattbett?

Kattbett: Tabl V-penicillin 1 g x 3 x X po, vid djupare infektion kan dosen ökas initialt. Om sen symtomdebut (> 2 dygn efter bettet) eller lednära bett ges Amoxicillin-klavulansyra 500 mg x 3 i 10 dygn. I slutenvård som ovan eller inj Bensylpenicillin 3 g x 3 iv.

Vad händer om man blir biten av en häst?

Betten är som regel ofarliga, men om hästen blir biten i mulen eller i tungan kan de svullna upp, med stor risk för andnöd. Vid bett i munnen eller på tungan ger giftet en nekros (vävnadsdöd), hästen luktar illa ur munnen och den har svårt att äta.