:

Kan man sola genom ett fönster?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man sola genom ett fönster?
  2. Får man fräknar genom fönster?
  3. Kan UV strålar gå igenom glas?
  4. Vilka får fräknar?
  5. Kan man få sol genom glas?

Kan man sola genom ett fönster?

UV-strålningen finns dock inte bara utomhus i solen utan kan till och med tränga igenom dina fönsterrutor. De flesta fönster har en viss grad av UV-skydd men en del av det skadliga UV-ljuset – UV A-strålningen – tränger igenom fönstret utan att filtreras bort.

Får man fräknar genom fönster?

Vanligt fönsterglas släpper igenom det mesta av UV-A, men nästan inget UV-B. Det melanin vi redan har i huden kan mörkna om vi solar genom en fönsterruta, men sedan stannar processen. Ibland kan den lilla mängden UV-B som kommer igenom rutan starta en viss nybildning av melanin, men det går oftast för långsamt.

Kan UV strålar gå igenom glas?

Den här UV-strålningen utgör cirka 95 % av den ultravioletta strålning som når jorden. UVA-strålningen passerar genom både molntäcke och glas och finns under hela året.

Vilka får fräknar?

Vem som helst kan få fräknig hud, men färgen på fläckarna kan vara ljusare eller mörkare beroende på hår och hudfärg. Människor med rött hår och ljus hud har mer sannolikt fräknar än andra, men det här är bara en av många faktorer som påverkar huruvida huden får fräknar.

Kan man få sol genom glas?

UVB-strålarna tränger inte genom moln eller fönster. Det gör däremot UVA-strålarna. De är aktiva hela året, även vid molnigt väder så glöm inte att skydda dig mot dessa. UVA-strålarna går nämligen djupt ner i huden och de kan leda till att huden åldras, att du får solallergi, pigmentfläckar och hudcancer.