:

Kan man bila bort berg?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man bila bort berg?
  2. Vad använder man för att spränga berg?
  3. Vad kostar det att spränga bort berg?
  4. Får man spränga?
  5. Får man ta bort berg på tomten?
  6. Får man ta bort berg på sin tomt?
  7. Hur nära hus kan man spränga?
  8. Vad sprängde man berg med före dynamiten?
  9. Hur mycket kostar det att spränga?
  10. Vad kostar det att spränga per kubik?

Kan man bila bort berg?

Japp. Granit och liknande hårda bergarter är mycket hårdare och svårare än betong. Jag skulle vilja påstå att det är omöjligt för dig att bila bort berget med någon form av handhållen maskin. Borra hål i rader och sen spräcka med spräckkilar eller snigamit, tror jag är din framkomliga väg.

Vad använder man för att spränga berg?

Sprängämne. Ämne som kan användas för att spränga loss berg. Dynamit är ett exempel och uppfanns av svensken Alfred Nobel. Idag används nya typer av sprängmedel i gruvorna.

Vad kostar det att spränga bort berg?

Maskinistens arbetskostnad hamnar på 20 000 kronor, entreprenörens arbetskostnad hamnar på 35 000 kronor och tippavgiften blev 17 500 kronor. Den totala kostnaden blir 117 500, varav arbetskostnaden blev 55 000 kronor. Med rotavdrag blir kostnaden 101 000 kronor.

Får man spränga?

Sprängning får inte utan tillstånd äga rum inom område som omfattas av detaljplan. Det gäller även för så kallad stenspräckning, som är en form av sprängning. Ansökan om att tillstånd för att spränga prövas hos polisen. Polisen prövar om den som ska spränga är lämplig och har rätt kompetens.

Får man ta bort berg på tomten?

Du kan utnyttja ditt ROT-avdrag om du spränger berg för grunden till ett hus, eller behöver plocka bort berg för att lägga ned vatten och avlopp. Om du skall bygga en friggebod på tomten och behöver plocka bort berg är detta generellt sätt inte en grund för att beviljas ROT-avdrag.

Får man ta bort berg på sin tomt?

För bergig mark gäller att alla grannfastigheter inom en radie av femtio meter måste besiktigas både före och efter sprängningen. ... Bor du i ett tättbebyggt område kan därför spräckning vara ett bättre alternativ än att spränga, om inte den mängd berg som behöver sprängas bort är alltför stor.

Hur nära hus kan man spränga?

När man spränger fortplantar sig tryckvågor genom marken. För bergig mark gäller att alla grannfastigheter inom en radie av femtio meter måste besiktigas både före och efter sprängningen. För lerig mark gäller hundra meters avstånd, eftersom vibrationer fortplantar sig bättre genom lera.

Vad sprängde man berg med före dynamiten?

Innan dynamiten uppfanns användes nitroglycerin för att spränga i berg. Det gav kraftiga explosioner, men ett stort problem var att nitroglycerin är en vätska som är känslig för stötar, så det blev många tragiska olyckor när det exploderade av misstag.

Hur mycket kostar det att spränga?

En normal sprängning kostar cirka 700 per kvm.

Vad kostar det att spränga per kubik?

Re: Offert sprängning, rimligt pris? Detta blir ju 2 kr = 550 Kr per M3 fast berg + etabl kostn. Jag betalade 333 Kr totalt per M3 fast berg, transport ca 8 km.