:

Får man smälla på påsk?

Innehållsförteckning:

  1. Får man smälla på påsk?
  2. Får man smälla smällare?
  3. Får man smälla raketer på nyår?
  4. Är raketer olagliga?
  5. Är det olagligt att smälla fyrverkerier?

Får man smälla på påsk?

Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Detta följer av 3 kap. 7 § ordningslagen ().

Får man smälla smällare?

Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd. Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. Ofta krävs det tillstånd från polisen för att hantera fyrverkerier.

Får man smälla raketer på nyår?

Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyår, men i till exempel tätorter kan det behövas även då. Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. Kontakta kommunen eller polisen om du är osäker på om det krävs tillstånd på en viss plats.

Är raketer olagliga?

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne i Sverige måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är även olagligt att ge fyrverkerier till en person som är yngre än 18 år.

Är det olagligt att smälla fyrverkerier?

Du måste ha tillstånd och särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne. Här kan du söka tillstånd från polisen för användande av pyroteknik (raketer, smällare och andra fyrverkeriartiklar). ... När pyrotekniska varor ska användas kan du behöva tillstånd från polisen.