:

Kan man få fängelse för stalking?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man få fängelse för stalking?
  2. Hur många år fängelse får man för stalking?
  3. Vad krävs för olaga förföljelse?
  4. Vad klassas som stalking?
  5. Får man följa efter polisen?
  6. När får man Kontaktförbud?

Kan man få fängelse för stalking?

Om gärningarna har utgjort led i en upprepad kränkning av en persons integritet kan gärningspersonen dömas för olaga förföljelse till fängelse i höst fyra år. Begreppet stalkning kommer från engelskans stalking och kan närmast översättas med förföljelsesyndrom.

Hur många år fängelse får man för stalking?

för olaga förföljelse om var och en av gärningarna har utgjort led i en upprepad kränkning av brottsoffrets integritet. Straffet för normalfallet föreslås bli fängelse högst två år. För grova fall bör straffet vara fängelse lägst sex månader och högst fyra år.

Vad krävs för olaga förföljelse?

En person som begått upprepade brottsliga gärningar av visst slag mot en annan person ska kunna dömas för olaga förföljelse. De brottsliga gärningar som avses är till exempel olaga intrång, misshandel, olaga hot, hemfridsbrott, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud.

Vad klassas som stalking?

Vad menas med stalkning? Med begreppet stalkning, eller olaga förföljelse, menas att någon systematiskt förföljer och kartlägger den utsatta personen. (Stalkning benämns ibland med det engelska ordet stalking, men vi använder det försvenskade ordet stalkning.)

Får man följa efter polisen?

De olika graderna för kontaktförbud: Den förbudet gäller får inte besöka, kontakta eller följa efter den skyddade personen. ... Särskilt utvidgat kontaktförbud.

När får man Kontaktförbud?

Kontaktförbud får meddelas om det på grund av särskilda omständigheter finns en klar och konkret risk för att en utpekad person kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera en annan person.