:

Får man snusa innan en operation?

Innehållsförteckning:

  1. Får man snusa innan en operation?
  2. Får man dricka vatten när man fastar inför operation?
  3. Kan man ta snus efter operation?
  4. Varför får man inte röka innan operation?
  5. Kan man operera sig när man är förkyld?

Får man snusa innan en operation?

Det man vet är att nikotinet i snus försämrar cirkulatio- nen genom att dra ihop blodkärlen, vilket påverkar sårläkningen i negativ riktning. Ta chansen att sluta snusa några veckor före operation. Det minskar ”stressen” på hjärtat och risken för absti- nensbesvär i samband med operationen blir mindre.

Får man dricka vatten när man fastar inför operation?

Vi rekommenderar att du äter och dricker som vanligt fram till sex timmar innan du ska opereras och att du dricker klara drycker (se definition nedan) ända fram till två timmar före din operation. Klara drycker är: Vatten, kaffe/te utan mjölk, klar saft, sportdryck men inte mjölk och mjölkprodukter.

Kan man ta snus efter operation?

Snusningens effekter på kroppen är inte lika väl undersökta som rökningens, men tillräckligt för att avråda från användning. Man vet att nikotinet påverkar cirkulationen genom att dra ihop blodkärlen, vilket försämrar sårläkning. Snuset innehåller mer nikotin än cigarretter.

Varför får man inte röka innan operation?

Halverad risk för komplikationer Forskning visar att rökare löper större risk att drabbas av komplikationer jämfört med icke-rökare eller de som slutat röka i god tid innan sin operation. Det handlar om allt från sämre sårläkning, ökad ärrbildning, infektioner i såret till risker vid sövning.

Kan man operera sig när man är förkyld?

När du ska opereras bör du känna dig frisk och kry bortsett från de obehag som är anledningen till operationen. Allmänt välbefinnande, ändring av hälsotillståndet Om du är förkyld eller har feber på operationsdagen, finns det ökad risk för inflammation efter operationen.