:

Kan man flyga med gipsad arm?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man flyga med gipsad arm?
  2. Kan man träna när man har gips?
  3. Kan man basta när man har gips?
  4. Hur lång tid tar det för en bruten hand att läka?
  5. Kan man röntga med gips på?
  6. Hur länge är man gipsad vid benbrott?
  7. Kan man köra bil med ortos?

Kan man flyga med gipsad arm?

Flyga med gips Om man har ett sådant och ska göra en längre flygresa kan det hända att flygbolaget inte tillåter det, utan kräver att gipsen är uppklippt. Det beror på att lufttrycket gör att armen eller benet lättare kan svullna och det kan leda till komplikationer.

Kan man träna när man har gips?

Viktigt att träna efteråt När gipset har tagits bort kan lederna vara stela. Du kan ha svårt att röra dig och behöver ibland smärtstillande läkemedel för att kunna komma igång med att röra dig. Träning är viktigt för att du ska kunna få tillbaka rörlighet och styrka igen och minskar dessutom oftast själva smärtan.

Kan man basta när man har gips?

Du får inte bada bastu eller bada när du har gips. Du får inte trycka några som helst föremål i gipset eftersom detta kan skada huden och orsaka inflammation. Rör aktivt fingrarna/tårna i den gipsade kroppsdelen. På så sätt minskar svullnaden och blodcirkulationen förbättras och återhämtningen framskrider bättre.

Hur lång tid tar det för en bruten hand att läka?

Den vanligaste orsaken till att man bryter handleden eller underarmen är att man halkar eller snubblar och tar emot sig med handen. Skadan läker oftast efter några veckor med gips, men en del kan behöva opereras.

Kan man röntga med gips på?

Röntgen brukar aldrig utföras vid avgipsning. Röntgen görs ofta vid planerad kontroll efter en veckas gipstid. Om det är något som inte är som det ska efter en fraktur, så brukar inte detta kunna bedömas direkt efter avgipsning.

Hur länge är man gipsad vid benbrott?

Den opererande läkaren avgör hur mycket du får belasta på foten och om du ska få gips eller aircast som yttre stabilisering. Behandlingstiden i gips eller aircast bestämmer opererande läkaren men det brukar röra sig om 6-8 veckor.

Kan man köra bil med ortos?

Vila med benet i högläge flera gånger under dagen. Bilkörning med gips/ ortos är inte tillåtet. När du avvecklat ortosen och har god kontroll i ditt opererade ben får du köra bil, cirka 10-12 veckor efter operation.