:

När får man skjuta skarv?

Innehållsförteckning:

  1. När får man skjuta skarv?
  2. Är skarven fridlyst?
  3. Är storskarven invasiv?
  4. När kom skarven till Sverige?
  5. Varför skyddas skarven?
  6. Får man jaga säl?

När får man skjuta skarv?

* Jakten får ske vid fiskodling och utsättningsplatser (inom sju dygn innan och sju dygn efter utsättningstillfälle) samt inom ett avstånd av 300 meter från sådana områden, den 1 juli–den 30 juni * Jakten får ske i fredningsområden för fisk, den 1 aug. –den 28 (29) feb.

Är skarven fridlyst?

Skarven (Phalacrocorax carbo) försvann i slutet av 1800-talet bland de häckande fågelarterna i Östersjön på grund av den förföljelse arten råkade ut för. ... Skarven är fridlyst, men Närings-, trafik- och miljöcentralen kan ge tillstånd för både jakt och andra åtgärder mot skarvkolonier.

Är storskarven invasiv?

"Kinesisk skarv" sinensis) som förekommer i Europa härstammar från fåglar som importerades från Kina under 1500-talet. Skriften menar att mellanskarven därför är en introducerad invasiv art.

När kom skarven till Sverige?

De tidigaste beläggen för häck- ande skarvar i Sverige är från mitten av 1800-talet.

Varför skyddas skarven?

1979 fördes skarven upp på EU:s fågeldirektiv vilket gav den ett starkt skydd. Att be- ståndsökningen har gått så snabbt kräver dock ytterligare förklaringar. En orsak är att skarven häckar vid lägre ålder och producerar fler ungar jämfört med andra havsfåglar.

Får man jaga säl?

Skydds- eller licensjakt på säl kan tillåtas bland annat om det inte finns någon annan lämplig lösning och om det inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Naturvårdsverket kan fatta beslut om skyddsjakt på samtliga sälarter.