:

Får man skriva vad som helst på en gravsten?

Innehållsförteckning:

  1. Får man skriva vad som helst på en gravsten?
  2. Måste man ha en gravsten?
  3. Hur fixar man en gravsten?
  4. Vad kostar det att rista in namn på gravsten?
  5. Vad kostar det att slipa om en gravsten?
  6. Vad kostar det att flytta en gravsten?
  7. Hur sköter man en gravsten?
  8. Hur tar man bort mossa på en gravsten?

Får man skriva vad som helst på en gravsten?

Kan man skriva vad som helst? – Det får inte vara stötande, eller rasistiskt. Men det är kyrkorådet som tar det beslutet. Vi försöker hjälpa kunden att göra efter deras önskemål, säger säger Fredrik Henriksson.

Måste man ha en gravsten?

Många tror att en gravplats måste ha en gravsten, men så är inte fallet. Det går lika bra att ha en gravplats utan sten med en plantering och enklare utsmyckning.

Hur fixar man en gravsten?

Renovering och omslipning av gravsten I det fall man åsidosatt underhållet av gravstenen under en längre tid, eller att den av annan anledning blivit sliten, kan man slipa om hela stenen så att den blir som ny. Detta kostar från cirka 6 000 till 7 000 kronor och man får då all text och yta slipat.

Vad kostar det att rista in namn på gravsten?

Kostnaden för åtgärden ligger mellan 12 kr. I de fall stenen väger mer än 150 kg (är över 0,48 m2 vid 10 cm tjocklek) tillkommer en kostnad på 1000 kr. Om stenen är större än 0,7 m2 vid 10 cm tjocklek kan vi inte ta in stenen och då inte heller åta oss uppgiften.

Vad kostar det att slipa om en gravsten?

I de fall det finns en familjegrav räcker det med textkomplettering av befintlig sten vilket kostar cirka 5 000 kr. Om gravstenen är gammal eller varit utsatt för hårt slitage kan en omslipning bli aktuellt efter en tid. En omslipning och ny montering kostar kr.

Vad kostar det att flytta en gravsten?

Avgiften är för närvarande 5 000 kronor inklusive moms.

Hur sköter man en gravsten?

Grovslipad, finhuggen, råhuggen eller flammad yta bör tvättas minst en gång varje år med milt tvättmedel med neutralt pH-värde och ljummet vatten. Använd gärna en rotborste. Vid hårt nedsmutsad eller mossig sten måste specialtvättmedel användas. Målad eller förgylld text och dekor måste tvättas med stor försiktighet.

Hur tar man bort mossa på en gravsten?

Beläggningar av alger, lavar, mossa och smuts kan lätt angripa gravstenens yta. Men även här kan manbort dem med ljummet vatten och en trasa – om man inte dröjer för länge mellan gångerna. Sitter smutsen hårt kan man testa med ett milt rengöringsmedel.