:

Hur fort får man köra lätt mc?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fort får man köra lätt mc?
  2. Vad krävs för att övningsköra lätt mc?
  3. Vad händer om man skjutsar på a1?
  4. Hur bred får en lätt mc vara?
  5. Var går gränsen för tung motorcykel?
  6. Vem får köra lätt mc?

Hur fort får man köra lätt mc?

Det finns ingen övre gräns för hur fort en lätt motorcykel får gå som det gör för mopeder. Några sådana regler finns inte för motorcyklar, här är det istället styrkan på motorn som avgör vilken klass den tillhör.

Vad krävs för att övningsköra lätt mc?

För att få övningsköra med lätt motorcykel ska du ha ett körkortstillstånd för grupp 1 och du ska ha fyllt 15 år och 9 månader. Du kan snabbt och enkelt ansöka om att körkortstillstånd via tjänsten Ansök om körkortstillstånd (grupp 1). Tjänsten kräver e-legitimation.

Vad händer om man skjutsar på a1?

På en motorcykel eller i en sidvagn som kopplats till en motorcykel får passagerare tas med endast om föraren fyllt 18 år ( 4 kap 6 § trafikförordningen). Den som är föraren av motorcykeln kan därmed dömas till penningböter om föraren bryter mot bestämmelsen (14 kap 3 § c trafikförordningen).

Hur bred får en lätt mc vara?

En lätt motorcykel inklusive last får vara högst 120 centimeter bred. Så länge den totala bredden på motorcykeln och lasten inte överstiger 120 centimeter så får lasten sticka ut högst 20 centimeter i sidled på vardera sida.

Var går gränsen för tung motorcykel?

Tung motorcykel En motorcykel på två eller fyra hjul vars motor har en slagvolym som överstiger 125 kubikcentimeter, en netto-effekt som överstiger 11 kilowatt eller ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som överstiger 0,1 kilowatt/kilogram.

Vem får köra lätt mc?

De flesta tar körkort för att kunna köra bil. Då krävs ett körkort med B-behörighet. Men med ett B-körkort får du också köra en lång rad andra fordon som lätt lastbil, trehjulig motorcykel, moped och terrängvagn.