:

Vilken typ av däck är bäst för att minska risken för vattenplaning?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken typ av däck är bäst för att minska risken för vattenplaning?
  2. Vilket väglag får man lättast vattenplaning?
  3. Hur mycket vatten krävs för vattenplaning?
  4. När är det lättast att få vattenplaning?
  5. Vilket är det Halaste väglaget?
  6. Hur ser halt underlag ut?
  7. Varför blir det vattenplaning?
  8. Vad räknas som vinterväglag?

Vilken typ av däck är bäst för att minska risken för vattenplaning?

Vattenplaning inträffar endast när dina bildäck kör på ”vattnet” och inte på vägen. Vilket betyder egentligen att däcket tappat fokus. För att undvika detta på bästa sett så är Goodyear, Michelin och Continental bra val. Det enklaste svaret på den här frågan är att köpa smala däck med bra mönsterdjup.

Vilket väglag får man lättast vattenplaning?

Risken för vattenplaning är större om du kör med breda eller slitna däck och/eller när där är mycket vatten på vägen.

Hur mycket vatten krävs för vattenplaning?

Ju mer slitna däcken är desto större är risken för vattenplaning. Om mönsterspåren inte är tillräckligt djupa klarar de inte att lagra vatten. – Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men risken för vattenplaning ökar betydligt när det är mindre än 4 millimeter, varnar Emil Sundholm.

När är det lättast att få vattenplaning?

Det som påverkar mest är hur mycket vatten det finns på vägen. Även med de bästa däcken i världen bör du alltid ta hänsyn till mängden vatten eller om det regnar kraftigt. Anledningen är enkel, det är mycket större risk för vattenplaning när däcken inte kan forsla bort vattnet som finns mellan dina däck och vägen.

Vilket är det Halaste väglaget?

Allra halast blir det vid underkylt regn, friktionen är då nere i 0,05. Vid torr barmark är det uppåt 0,90. - 0,20 klarar du att gå på utan att halka, men inte om du gör något plötsligt eller blir överraskad, säger Gudrun Öberg, forskningschef vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Hur ser halt underlag ut?

Om du är ute och kör kan underkylt regn se ut som vanligt regn när det träffar den varma vindrutan. ... Polerad snö: Är vägbanan snöbelagd ökar halkrisken på platser där många fordon stannar och startar, till exempel i en korsning. Snön poleras av däcken och det kan bli mycket halt.

Varför blir det vattenplaning?

Vid körning med hög hastighet på fuktiga vägar kan en kil vatten bildas mellan däcket och vägytan. Däcket mister kontakt med vägbanan och fordonet reagerar inte längre när man försöker styra. Detta fenomen kallas för vattenplaning.

Vad räknas som vinterväglag?

Definition av vinterväglag Det råder vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.