:

Får man publicera bilder på folk?

Innehållsförteckning:

  1. Får man publicera bilder på folk?
  2. Får tidningar publicera bilder?
  3. Är det olagligt att ha bilder på någon?
  4. Vad gäller för publicering av bilder?
  5. Har upphovsmannen?

Får man publicera bilder på folk?

Sedan 1 januari 2018 finns lagen om olaga integritetsintrång. Detta intrång innebär att en person sprider en bild eller andra uppgifter som är integritetskänsliga om en annan person. Det behöver inte vara en bild utan det kan även vara andra uppgifter.

Får tidningar publicera bilder?

Lagen anger att man måste ha samtycke från personen i fråga för att få publicera en bild. Om inget samtycke har inhämtats är publiceringen av bilden otillåten (1 §). Man har rätt till skälig ersättning av tidningen och om de har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet har man även rätt till skadestånd (3 §).

Är det olagligt att ha bilder på någon?

Att ta, ha och dela nakenbilder kan vara brottsligt. Polisen ser många fall där unga människor skickar nakenbilder till någon som de litar på, men i nästa steg sprids de vidare. Att dela nakenbilder och andra kränkande bilder är olagligt och spridningen av bilderna kan få utsatta att må väldigt dåligt.

Vad gäller för publicering av bilder?

Bild och film kräver rättslig grund Bilder och filmer kräver att du har stöd i GDPR för att få publicera dem. GDPR anger sex skäl, så kallade rättsliga grunder. ... När bilden används ska du skriva upp att du använder den i er registerförteckning samt ange vilken rättslig grund ni stödjer er på, samt hur ni motiverar det.

Har upphovsmannen?

Den ideella rätten innebär att den som skapat ett verk har rätt att bli omnämnd som upphovsman och ett skydd att inte verket används på ett sätt som kränker upphovsmannens goda namn. ... Upphovsmannens ensamrätt är försedd med flera undantag, exempelvis rätt för andra att citera delar av ett verk (så kallad citaträtt).