:

Får mer än 10% av lönen?

Innehållsförteckning:

  1. Får mer än 10% av lönen?
  2. Vad är ett Sjukavdrag?
  3. Får man betalt första sjukdagen?
  4. Vad menas med har du tecknat ett avtal som ger dig mer än 10 procent av din lön när du får sjukpenning?
  5. Vad menas med karensdag?
  6. Varför gör man Sjukavdrag?
  7. Hur räknas sjukperiod?
  8. Hur många sjukdagar per är får man ha?

Får mer än 10% av lönen?

Den så kallade minskningsregeln i Socialförsäkringsbalken innebär att Försäkringskassan minska den anställdes sjukpenning om hen får behålla mer än 10 respektive 90 % av sin lön. Om den anställde får behålla mer än 10 % sin lön minskar alltså Försäkringskassan sjukpenningen med motsvarande belopp.

Vad är ett Sjukavdrag?

Sjukavdrag och sjuklön beräknas från sjukperiodens första dag. Karensavdraget är ett engångsavdrag som dras om en av dina anställda blir sjuk. Avdraget är lika stort oavsett vilken dag och när på dagen den anställde blir sjuk och motsvarar 20 % av sjuklönen per vecka.

Får man betalt första sjukdagen?

Karensdag och läkarintyg återinförs den 1 december Det betyder att du inte får ersättning för den första dagen som du är frånvarande på grund av sjukdom. Är du sjuk längre än 7 dagar måste du ha ett läkarintyg för att kunna ersättning.

Vad menas med har du tecknat ett avtal som ger dig mer än 10 procent av din lön när du får sjukpenning?

Från den 15:e dagen i en sjukperiod får du sjukpenning från Försäkringskassan och enligt kollektivavtal får du då utfyllnad från arbetsgivaren med 10 procent av lönen upp till en lön som motsvarar 8 prisbasbelopp .

Vad menas med karensdag?

Karens kallas den tid från det att en skada anmälts tills det att ersättning och utbetalning träder i kraft.

Varför gör man Sjukavdrag?

Sjukavdrag är avdrag per sjukdag som arbetsgivaren gör i samband med sjukdom och sjukskrivning. Avdraget utgör differensen mellan den ordinarie lönen och sjuklönen. ... Från 15:e sjukdagen ansöker man istället om sjukpenning från Försäkringskassan. Den första sjukdagen är karensdag och ger därmed ingen sjuklön.

Hur räknas sjukperiod?

Du räknar ihop dagarna från den tidigare sjukperioden med dagarna i den nya sjukperioden så att de tillsammans blir 14 dagar. Du räknar alltså inte med dagarna när medarbetaren var frisk och arbetade. Tänk på att det inte kan göras mer än ett helt karensavdrag för en sjuklöneperiod på 14 dagar.

Hur många sjukdagar per är får man ha?

En person som är mycket borta eller har kroniska sjukdomar kan ansöka hos försäkringskassan för att ersättning för upprepade karensdagar. Det finns ingen begränsning för hur mycket en enskild ”får” vara sjuk. Är den anställde sjuk så är den det.