:

Vad händer om man tar sönder pengar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om man tar sönder pengar?
  2. Kan man tejpa pengar?
  3. Får man förstöra gamla pengar?
  4. Får man göra hål i mynt?
  5. Vilka 20 lappar gäller?
  6. Hur länge kan man använda de gamla sedlarna?

Vad händer om man tar sönder pengar?

Att bränna upp eller på annat sätt förstöra pengar är lagligt i Sverige. ... USA, är det straffbart att förstöra landets valuta, och även i Sverige hade vi tidigare en särskild lag som förbjöd förstörelse av rikets mynt och sedlar. Den lagen avskaffades dock i början av 1980-talet.

Kan man tejpa pengar?

En riven sedel är giltig som betalningsmedel, om delarna har sammanfogats med tejp och om mottagaren enkelt kan identifiera sedeln som äkta. ...

Får man förstöra gamla pengar?

Det finns idag ingen lagreglering som säger att det är förbjudet att förstöra svenska sedlar & mynt. Tidigare har det dock varit olagligt att förstöra pengar. ... Riksbanken gav även då ut sedlar & mynt som betalningsmedel men då var sedlar & mynt rikets egendom och allmänheten hade dispositionsrätt till sedlarna & mynten.

Får man göra hål i mynt?

Förut var det olagligt att förstöra pengar, till exempel genom att borra hål i ett mynt. Så är det inte längre, enligt Riksbanken får du göra vad du vill med dina pengar.

Vilka 20 lappar gäller?

Dessa 20-, 50-, 100-, 500- och 1 000-kronorssedlar är ogiltiga. Det betyder att du inte längre kan betala med dem. Du kan heller inte lösa in dem på bank. Däremot har Riksbanken möjlighet att lösa in dem, för det tar Riksbanken ut en avgift på 200 kronor.

Hur länge kan man använda de gamla sedlarna?

Nyhet För tre år sedan avslutades sedel- och myntutbytet men fortfarande saknas ogiltiga sedlar till ett värde av 5,5 miljarder. Det är sedlar som blev ogiltiga under sedelutbytet . Passa på att lösa in dina gamla sedlar före den 1 oktober 2020 då avgiften höjs.